Verslag

Trio botentest | Carson - Graupner - ProBoat

Een vergelijkende test tussen de drie modellen zit er niet in omdat de onderlinge verschillen daarvoor te groot zijn. Wat we wel hebben kunnen vergelijken is de funfactor en daarbij scoren ze alledrie erg hoog.

Zowel de Graupner Midnight Gambler 2.0 als de ProBoat River Jet beschikken over flink wat vermogen, dus besluiten we om op één van de grotere plassen in de Flevopolder te gaan varen waar we in ieder geval ruimte genoeg hebben. De makkelijkste manier om daar te komen is per boot, dus wordt onze Seastar opgepompt en volgeladen met modellen, accu’s, camera’s, de nodige proviand en na een ferme ruk aan het startkoord van de Tohatsu motor zijn we onderweg voor een dagje varen.

Test 207

Carson Rapscallion Micro
Mocht de Rapscallion Micro je bekend voorkomen dan kan dat wel kloppen want er is al langer een grotere broer op de markt met de naam Rapscallion. Voor het grote water was dat misschien een betere keus geweest, want de Micro lijkt wel heel erg klein op de enorme Reigerplas, iets waar deze dreumes zelf zich trouwens niets van aantrekt. Stilliggend en langzaam varend verdwijnt de Rapscallion behoorlijk diep in het water, dit verandert direct als je meer gas geeft... de neus komt dan omhoog en de Rapscallion scheert fraai over het water. Omdat de snelheid van deze micro niet zo enorm hoog is laat hij zich goed besturen, de invloed van het uit het middengeplaatste roer is niet echt merkbaar al heeft hij gevoelsmatig wel een voorkeur voor rechterbochten, iets wat bij de Graupner die het roer ook uit het midden geplaatst heeft veel extremer is.

Rapscallion Micro 219

Op het grote water is volgas varen met de Rapscallion Micro eerder regel dan uitzondering en al snel komt dan de beperking van de Micro in beeld, namelijk de 7,2V 260mAh accu, de accu is veel sneller leeg dan je zou willen. Extra accu’s of op zoek naar miniaccu’s met een hogere capaciteit is echt een must ook als je hem gebruikt in meer meer gebruikelijkere habitat, zoals een zwembad, vijver of waterloopje zonder al te veel stroming. Let wel op dat je uit de buurt van mede watergebruikers blijft, want ook de schroef van deze mini kan nog lelijk wat schade aanrichten!

Rapscallion Micro 222

De Rapscallion Micro wordt als enig van de drie modellen volledig vaarklaar geleverd en dat betekent inclusief: 2.4GHz zenderset en vier AA-batterijen, vaaraccu en lader, standaard en handleiding.

Bekijk deze foto set op Flickr

Specificaties
Lengte : 230mm
Breedte : 70mm
Hoogte : 48mm
Gewicht : 167gram
Aandrijving : 2-blads kunststofschroef
Motor : Watergekoeld, Type 180 brushed
Regelaar : Dragster Boat combi ontvanger regelaar
Accu : 7,2V 260mAh
Zenderset : 2-kanaals - Reflex Wheel 2.4GHz

ProBoat River Jet
De in Amerika immens populaire jetaangedreven boten zie je in Europa nauwelijks gebruikt worden, terwijl er toch veel voordelen zijn aan het systeem met ingebouwde impeller en straalbuis. Belangrijkste voordelen zijn: geen sneldraaiende uitwendige schroef die veel schade kan aanrichten en oplopen, geen roer dat kan beschadigen en een heel geringe diepgang. Nadelen zijn er natuurlijk ook: sturen kan alleen als de boot vaart, achteruitvaren gaat maar heel beperkt en waterplanten en wier kunnen de aanzuigopening en/of impeller blokkeren en zijn lastig te verwijderen.

River Jet 243

De River Jet wordt geleverd met zenderset, standaard en handleiding maar zonder vaaraccu en vier AA-batterijen voor de 2-kanaals Spektrum zender. Als vaaraccu wordt een 3S LiPo exemplaar geadviseerd, maar iets verder in de handleiding praat men over een 4S LiPo omdat deze de boot makkelijker zou terugkantelen als deze met zijn kiel omhoog ligt. Deze mogelijkheid werkt super, stel je bent iets te enthousiast geweest met het nemen van een bocht en je River Jet is omgeslagen, probleem dus. Maar de oplossing is verbluffend simpel, namelijk snel volgas geven en de River Jet draait zich op wonderbaarlijke wijze om en de kiel verdwijnt weer onder water. Het gewicht van de koppeling tussen de brushlessmotor en de aandrijfas zorgt hiervoor, lukt het niet in één keer dan een aantal keer snel achter elkaar gas geven.

Varen met een jetaandrijving is wennen want op het moment dat je geen gas meer geeft kun je ook niet sturen, dat is trouwens niet echt waar want je kunt natuurlijk wel sturen maar er gebeurt niets. Sturen lukt alleen als er water door de beweegbare buis loopt en dat gebeurt alleen als de motor draait en de inwendige schroef (impeller) water aanzuigt en door de buis perst. Dus altijd een beetje gas erop blijven houden, iets wat best snel went trouwens. Als dit je eerste boot is dan zul je best gelukkig zijn met de mogelijkheid om op de zender het vermogen terug te kunnen schroeven naar 75 of 50 procent, iets wat trouwens ook makkelijk is als het water waar je in vaart een beperkte omvang heeft want de River Jet wil echt wel vooruit op vol vermogen. Met 3S is dat allemaal goed te behappen en gaat het een keer fout dan heb je de boot met een paar tikken van het gas weer met zijn goede kant boven. Op 4S ligt dat allemaal iets anders en een aanrader is om in ieder geval de stuuruitslag flink te beperken, tenminste... als je niet telkens op zijn kop wilt liggen iets wat je met één tik van het gas wel weer oplost, maar toch. Beetje kip of het ei verhaal, op 4S is het heel simpel om de River Jet terug te laten flippen maar ligt hij net zo makkelijk ook weer met zijn kiel naar boven. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar 3S uit, omdat ik nou eenmaal liever vaar dan dat ik kunstjes doe.

Het feit dat er niets uitsteekt onder de kiel maakt wel dat je iets minder hoeft op te letten op obstakels in het water in de vorm van takken en dergelijke waar je met je roer achter zou kunnen blijven hangen en dat vaart wel relaxed. De River Jet is voorbereid om hem via een derde kanaal te kunnen trimmen, je zult dan wel een extra servo moeten aanschaffen en een nieuwe zenderset met minimaal drie kanalen. Op 3S is dit absoluut niet noodzakelijk en op 4S levert het misschien iets op omdat je dan de neus wat meer naar beneden kunt drukken als dat noodzakelijk is, dit kun je trouwens uitproberen door de instelling op een andere stand te fixeren.

Bekijk deze foto set op Flickr

Specificaties
Lengte : 584mm
Breedte : 203mm
Hoogte : 165mm
Gewicht : 1400gram
Aandrijving : Jet Drive
Motor : Watergekoeld, 2300Kv Outrunner Brushless
Regelaar : Watergekoeld Dynamite 90A
Accu : (advies) 3S LiPo maximaal: 4S LiPo (accu niet meegeleverd)
Zenderset : 2-kanaals - Spektrum 2.4GHz

Graupner Midnight Gambler 2.0
De Midnight Gambler is om met Louis van Gaal te spreken een “different cookie” Graupner presenteert hem als monorompwedstrijdmodel en levert hem als ARTR (Almost Ready To Run), dit betekent dat je zelf nog voor een zenderset en vaaraccu moet zorgen. Over die zenderset kunnen we kort zijn; elke 2-kanaals set met voldoende zendbereik voldoet en dat geldt eigenlijk ook voor de vaaraccu, 3S LiPo is het codewoord en de hoeveelheid milliampere bepaalt hoelang je kunt knallen met de Midnight Gambler. Beetje knullig is dat Graupner voor praktisch al haar accupakketten het XT60 stekkersysteem gebruikt maar dat je deze op de gebruikte Hobbywing regelaar nog even zelf mag aanbrengen, een stekker wordt meegeleverd, dat dan weer wel. En nu ik toch bezig ben ook nog een kleine opmerking over de meegeleverde handleiding, deze begint met de regel “lees deze handleiding aandachtig door voordat je begint”, maar buiten de technische gegevens staat er werkelijk niets in de handleiding. Nou valt er ook niet veel af of in te stellen aan de Midnight Gambler op de stand van het roer en de turnvin na dan.

Midnight Gambler 2.0 259

Voordat je met de Midnight Gambler kunt gaan varen moet er nog wel het één en ander worden gedaan, als eerste lijm je de triplexstandaard in elkaar hiervoor gebruik je natuurlijk witte houtlijm. Daarna voorzie je de romp van de meegeleverde transfers, let op, het zijn watertransfers dus je hoeft ze niet uit te snijden maar kunt ze ruim uitknippen en per stuk even in een bakje met lauw water leggen en dan voorzichtig van het schutvel op de romp schuiven. Kleine tip: op de foto’s zie je dat de transfers van de romp op de canope doorlopen, een mooi gezicht maar omdat je de canope met watervasttape dichtplakt een slecht plan want met het verwijderen van de tape komt de transfer gegarandeert mee.

En hoe vaart dat dan zo’n 'Wettgewerbsmodell'? Nou daar zijn we snel mee klaar, als een dolle! Als je de boot in het water legt zakt hij onmiddelijk naar links weg, dat is niet zo gek als je de hoeveelheid gaten ziet die ervoor moeten zorgen dat de romp weer goed in het water komt te liggen na een stuurfoutje, hoe het precies werkt is mij niet duidelijk maar het werkt wel. Doordat het roer uit het midden aan de rechterkant zit zijn snelle linkerbochten een uitdaging en voordat je precies doorhebt hoe je dat het beste kunt doen eindig je regelmatig met de kiel omhoog, omdat dan de linkerzijkant van de romp zich vult met water draait de Midnight Gambler zich daardoor op zijn linkerzij en zorgt het drijvendvermogen van de romp er daarna voor dat de kiel weer onder water draait, geweldig. Diezelfde romp is getrapt uitgevoerd waardoor hij al snel in planee komt maar wel behoorlijk vlak in het water blijft liggen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Specificaties
Lengte : 770mm
Breedte : 180mm
Hoogte : 140mm
Gewicht : 880gram (zonder accu)
Aandrijving : 2-blads aluminiumschroef
Motor : Watergekoeld, 3570Kv Brushless
Regelaar : Watergekoeld Hobbywing Skywalker 80A
Accu : (advies) 3S LiPo (niet meegeleverd)
Zenderset : 2-kanaals (niet meegeleverd)

Fun
Varen is wat mij betreft fun en wat dat betreft stelt geen van de drie modellen teleur, al moet je het natuurlijk wel per model in zijn eigen waarde zien. Dat betekent dat je met de Carson enorm veel plezier kunt hebben op een beperkte hoeveelheid water, de Graupner en waarschijnlijk jij ook zich van zijn beste kant laat zien als je over ruim vaarwater beschikt en jij wat raceaspiratie hebt. De ProBoat is multi inzetbaar, zet het vermogen op 50% en iedereen kan ermee uit de voeten, zet het vermogen op 100% en plaats een 4S LiPo en je kunt je klaarmaken voor een flink vaaravontuur. Het enige dat roet in het eten kan gooien is ergens midden op het water zonder accu komen te staan, bij de Carson vervelend maar waarschijnlijk vaar je ergens waar hij al snel naar de kant zal drijven, bij de andere twee kan dit weleens een tijd gaan duren omdat je op een groter stuk water vaart. Een rubberboot is het mooiste maar vaak werkt een werphengel met aan het uiteinde van de lijn een tennisbal ook goed, je werpt deze over de boot heen en haalt hem dan voorzichtig binnen. Nooit met lood aan je hengel gaan werpen, je werpt dan absoluut verder maar als je met het werpen de kunststofromp van je boot raakt is het einde oefening, want het gaat gegarandeerd dwars door je romp heen!

Water
Hoezo water? Nou waterdicht bijvoorbeeld, echt honderd procent waterdicht zijn ze geen van drieën, bij de Carson en Graupner is het minimaal en bij de ProBoat moet je echt opletten dat je het compartinent goed dichtschroeft want daar wil nog wel wat water door naar binnen lekken. Waterproof is er ook één en bij alle drie is dat voor de elektronica niet het geval, dat geldt voor zowel de ontvanger als de snelheidsregelaar hoewel je bij de Graupner er natuurlijk voor kunt kiezen om een zender met waterdichte ontvanger aan te schaffen. Waterkoeling hebben ze alle drie, bij alle drie wordt de motor gekoeld; in de ProBoat is ook de Dynamite regelaar voorzien van waterkoeling en bij de Graupner de Hobbywing regelaar. Iets wat niet met water te maken heeft maar wat ze alle drie wel gemeen hebben is dat je eerst de canope of het motorcompartiment moet openen om de boot uit of aan te zetten, bij de Carson en de ProBoat gaat dit met een schakelaar bij de Graupner door het loshalen van de stekkerverbinding. Even snel uitzetten zit er dus bij geen van drieën in.

Bekijk deze foto set op Flickr

Bron:

Rapid Hobby Import

Horizon Hobby

Graupner

 

Tags: Graupner, RHI, Carson, Horizon Hobby, ProBoat, Rapscallion Micro, River Jet, Midnight Gambler 2.0