Verslag

Velocitatem Arena | 5e Tamiya Cup BE

De vijfde en daarbij ook de laatste indoor race van het Belgische Tamiyacup 2017 seizoen werd gereden in een serre. Dat lees je goed, een serre genaamd Velocitatem Arena te Ingelmunster. De volgende 5 races worden op outdoor circuits uitgevochten, bij regen, wind en zonneschijn!

SAM 8561

Het circuit bij Velocitatem Arena in Ingelmunster is een vast indoorcircuit en hoeft dus niet elke race of training gelegd en afgebroken te worden. Doordat het zich in een voormalige serre bevindt is de temperatuur er zelfs op koude dagen best aangenaam. Tijdens de Tamiyacup race werd het er zelfs even bijna 30 graden waardoor we ons even op een zonnig terrasje in de zomer waanden.

SAM 8548

Het is een vrij technisch circuit met korte bochten maar toch ook een mooi recht stuk. Het grote verschil met andere circuits is dat het rechte stuk net voor de rijdersstelling passeert en niet aan de overkant, wat het iets lastiger maakt om enkele meters voor je wagen uit te kijken als je volle gas op het snelle rechte stuk gaat. Verder was er ook een offroad circuit en een mini Z circuit aanwezig in de serre, waar enkele Tamiyacup rijders tijdens de pauze dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

SAM 8584

Zoals gewoonlijk gingen de deuren van het circuit weer om 8 uur open en met een deelnemersaantal van om en bij de 50 werd er al snel in de ochtend enkele rondjes getraind. Na een eerste technische controle werd snel duidelijk dat enkele wagens de rijhoogte moesten aanpassen omdat de meetlat van de technische controle net een tikje dikker dan 5mm was, waar deze bij andere clubs net iets dunner is. Ook de scherpe hoekjes van de bodies werden nog eens afgerond en iedereen was klaar voor de kwalificaties.

SAM 8560

Om 10 uur was het dan aan de junioren om de eerste kwalificatie te starten. Er werd een strak schema aangehouden door de raceleider maar alles verliep prima, men is het strakke tempo ondertussen wel gewoon bij de Tamiyacup.

Voor elke reeks werd er weer gecontroleerd op spanning van de batterij en rijhoogte. Na elke reeks volgde weer een korte technische controle van de wagen.

SAM 8576

In de junior klasse waren we weer blij te zien dat deze reeks weer goed gevuld was. De toekomst van het Belgische RC racen is verzekerd. Tijdens de kwalificaties veroverde Caitlyn Decrock bij de junioren de eerste startplaats voor de finale reeksen. In de finales moest ze Arno Damiaens die vanop de 3de rij startte, net laten voorgaan waardoor het podium bij de juniors gevuld werd door op plaats 1: Arno Damiaens, plaats 2: Caitlyn Decrock en op plaats 3: Matthew Coursier.

SAM 8612

De stock klasse werd van begin tot einde gedomineerd door Sven Cassiers die er zowel in de kwalificaties als in de finales steeds met de eerste plaats vandoor ging. Guillaume Coucke startte vanaf de 3de plaats in de finales maar wist nog een plaatsje te stijgen om zo te eindigen op plaats 2 net voor Loïc Dramaix die op de derde plaats eindigde.

SAM 8611

Bij de mini’s was het weer Bart Vervloessem die van kwalificatie tot finale op de eerste plaats reed. Hij moest wel zeer geconcentreerd blijven rijden want op enkele meters afstand volgde al snel Steve Heyman en Kevin Degrendele. Voor Kevin was het de eerste deelname aan de Tamiyacup en meteen ging hij ervandoor met de 3de plaats in de mini reeks. Moet wel gezegd worden dat hij de thuisrijder van dienst was, Kevin deed ook de raceleiding en telling. Steve Heyman eindigde op de tweede plek en Bart Vervloessem op de eerste plaats.

SAM 8616

In de formule 1 klasse was Hans Damiaens weer niet te stoppen. Hij won dan ook elke kwalificatie en finale. Voor de tweede plaats werd het wel spannend, de beslissing viel pas in de laatste finale waar Karl Van Camp net voor Steve Heyman eindigde en zo de plaatsen 2 en 3 onder elkaar verdeelden. Karl op 2 en Steve op 3 dus.

SAM 8613

In de TW klasse leek Dirk De Ceulaerde, die alle voorgaande wedstrijden op zijn naam kon zetten, zijn dagje niet te hebben. Hij eindigde op de 4de plaats met dank aan Ally Coursier, Hubert Cathelain en een ijzersterke Olivier Cornard die er met de podiumplaatsen vandoor gingen. Het ging niet zonder slag of stoot want in deze reeks werd er af en toe wel eens gevloekt op het podium. Op het einde stond er toch geen maat op Olivier Cornard die veel te snel was voor de achtervolgers en dus op de eerste plaats eindigde, gevolgd door Hubert Cathelain op twee en Ally Coursier op drie..

SAM 8617

Ook in de GT reeks was het Olivier Cornard die veel te snel was voor de rest van het deelnemersveld, dat was al duidelijk bij de eerste kwalificatie waar hij iedereen op een ronde zette, wat niet dikwijls gebeurt in de GT reeks. Voor de tweede en derde plaats werd het een mooi gevecht tussen4 rijders waarvan de rondetijden zeer dicht bij elkaar lagen. Na enkele fel bevochten finales met wat tikjes hier en daar, we gaan ervan uit dat het aan het korte technische circuit en weinig mogelijkheid tot inhalen lag, was het uiteindelijk Mark Bos die er met de tweede plaats vandoor ging net voor Jan Vervloessem op plaats drie.

SAM 8620

Zeer veel dank gaat uit naar de organisatie bij Velocitatem Arena en alle vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat dit weer een toffe en gezellige racedag voor groot en klein mocht zijn.

Tamiya.be

Facebook

Velocitatem Arena

 

Tags: Velocitatem, Tamiyacup, Ingelmunster

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...

Verslag Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By Erik Jan Mol

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4 Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een...