Verslag

Trail Finder 2 LWB | RC4WD

De Trail Finder 2 is gebaseerd op de 1983 uitvoering van een Toyota Hilux. De toevoeging Mojave betekende bij het origineel een limited luxe uitvoering die alleen in de VS verkrijgbaar was en die aan de buitenzijde herkenbaar was aan de chromen bumpers en het ontbreken van een Toyota logo op de grill en de naam aan de achterzijde.

RC4WD TF2 LWB 89

Genieten is het wel, want de TF2 ziet er in het wild gewoon heel goed uit en dan neem je het 'moeten' steken makkelijk op de koop toe!

Uitvoering
De TF2, zoals we de Trail Finder 2 vanaf nu gaan noemen, is verkrijgbaar in twee chassis versies namelijk een SWB (Short Wheel Base) en de door ons gebouwde en gereden LWB (Long Wheel Base). Uiterlijk kun je je niet vergissen in beide versies omdat de LWB uitvoering voorzien is van een dubbele cabine, hiervoor is het chassis verlengd en groeide de wielbasis met 72 mm, van 242 mm bij de SWB naar 314 mm voor de LWB. Naast een korte en lange versie kun je er ook voor kiezen om de TF2 als kit of als RTR (Ready To Run) aan te schaffen. Wij gaan, natuurlijk, voor de kitversie maar voor je budget is de RTR aantrekkelijker omdat je dan voor een kleine meerprijs ook over alle elektronica beschikt. Bij de kit moet je dus nog rekening houden met: een snelheidsregelaar en motor, twee servo’s één voor het stuur en één voor de versnellingsbak en een minimaal voor drie kanalen geschikte zenderset.

RC4WD TF2 LWB 100

Bouwen
Je bouwt de TF2 op rond twee chassisbalken, hier schroef je alles op of aan. Dat bouwen gaat dankzij de duidelijke handleiding probleemloos, vergeet niet alle metaal-metaalverbindingen te voorzien van een borgmiddel en dat geldt ook voor de al voorgebouwde delen zoals de tweeversnellingsbak, reductiekast en beide differentieëlen. Deze zijn wel voorzien van vet, maar zonder borgmiddel in elkaar gezet. Niet vergeten dus, want je loopt anders gegarandeerd al tijdens je eerste trailtocht naar onderdelen te zoeken.

RC4WD TF2 LWB 41

RC4WD TF2 LWB 43

Bouwtijd
Iets wat mij behoorlijk verrast is dat RC4WD op de site meldt dat de bouwtijd ongeveer 2 à 3 uur in beslag neemt, iets wat gelukkig niet klopt! Een simpele rekensom is voldoende om dit aan te tonen: er moeten 157 schroefjes worden aangebracht en als je de voorgemonteerde delen ook meetelt komen er nog eens 50 bij, die eruit en erin gedraaid moeten worden, maakt totaal alleen al 207 schroefhandelingen. Dat is minder dan een minuut per schroef, dus binnen die minuut moet je op de tekening kijken welk onderdeel je nodig hebt, het bijbehorende schroefje opzoeken, voorzien van borgmiddel en hem vastdraaien. Ik zou zeggen ‘In your dreams’, realistischer is dat het je inclusief spuiten ongeveer 2 à 3 dagen gaat kosten, lekker op je gemak genieten dus van het onder je handen ontstaan van een fraaie scaletruck. Maar het kan nog beter, de collega’s van Big Squid RC melden in hun review van de TF2 ‘The complete build time was just over 3 hours including paint’ als ik dat lees vraag ik mij af hoe serieus ik de rest van het verhaal moet nemen!

RC4WD TF2 LWB 51

Scaler geen crawler
Met zijn bladveren en relatief beperkte stuuruitslag  zijn de crawl mogelijkheden van de TF2 beperkt, gelukkig maakt hij dat goed door zijn schaaluiterlijk en zorgen de grote bodemvrijheid en de goede trekkracht ervoor dat hij meer dan voldoende in huis heeft om elk trailparcours aan te kunnen. Voor onze TF2 betekent dit dat hij zijn vuurdoop krijgt tijdens Walk The Trail XV in Edegem.

 RC4WD TF2 LWB 56

Body
De achterwand van de Mojave 4-deurs cabine kun je op twee manieren afwerken, helemaal gesloten  waarna je de plek van de pickupbak zelf kunt en zult moeten afwerken of je plaatst de halfhoge achterzijde en schroeft de pickupbak aan de cabine vast. Voor welke optie je ook gaat... hij is definitief, want de achterzijde moet in de cabine gelijmd worden. De cabine en laadbak zijn trouwens al in de primer gespoten voor je, maar de grill en achterwand zijn dit nog niet. Als alles in de kleur is gezet schroef je de body met vier schroefjes vast op het chassis, even snel een accu wisselen is er dus niet bij.

RC4WD TF2 LWB 68

Accu’s
Gelukkig worden de LiPo accu’s qua capaciteit groter en groter en kunnen we voor WTT XV beschikken over twee 2S 8000mAh accu’s van LRP. Het verschil in deze 8000mAh versies is dat de Outlaw niet en de Stock wel HV geschikt zijn en dus met een iets hoger voltage geladen kunnen worden, namelijk 4,35V in plaats van 4,2V. Voor onze toepassing nauwelijks een punt, maar voor een racer kan het het verschil betekenen tussen winnen of tweede worden, om hier gebruik van te kunnen maken moet je lader natuurlijk wel met dit hogere voltage kunnen laden. De Outlaw is gebruikt in de TF2 en de Stock in een Gelande 2 en beide accu’s hebben het de hele dag op één lading uitgehouden en bij meting bleek er nog 3,65V per cel in de Outlaw accu aanwezig te zijn en 3,58V per cel in de Stock accu. Niet slecht na drie parcours gelopen te hebben.

RC4WD TF2 LWB 97

Zenderset
Om te kunnen schakelen heb je minimaal een 3-kanaals zender en ontvanger nodig. De Sanwa MT-S heeft er één meer en beschikt over vier kanalen en wordt geleverd met een ontvanger zonder externe draad, een prima zender waar we nog uitgebreid op terugkomen in een eigen review. Bij gebruik met de Outcry snelheidsregelaar van RC4WD blijkt de Sanwa over een onverwachts extraatje te beschikken. Door de TurboBEC op de Outcry blijft er ook als je de regelaar uitzet spanning op de ontvanger staan, normaal gesproken los je dit op door de accu ook los te koppelen. Dit is bij de TF2 met zijn geschroefde body niet zomaar gedaan en het is dus mooi om te zien dat als je de zender uitschakelt de ontvanger ook uitgaat. Zender aan betekent ook ontvanger aan, zelfs als de regelaar nog uitstaat, een prima oplossing dus als je niet zo makkelijk bij je accupakket kunt komen.

Bijschriften vind je door naar Flickr.com ModelAction te gaan en op de foto's te klikken.

Bekijk deze foto set op Flickr

Servo’s
De stuurservo kan niet sterk genoeg zijn bij trailrijden is onze ervaring, en kracht is iets wat de Sanwa ERS-962 voldoende heeft. Tenminste als je hem buiten de Turbobec van de regelaar laat lopen, want hij levert zijn 25,3kg bij 7,4V en bij de 6V van de BEC valt dat terug naar 15,2kg, ook niet slecht maar toch. De servo beschikt over kogellagers, metalen tandwielen, een borstelloze motor en hij is (spat)waterdicht, voldoet aan de IPX4 norm. Voor het schakelen is eigenlijk elke servo geschikt, al past een low-profile uitvoering het mooist binnen het chassis, de gebruikte CS-3 van Carson voldoet daar prima aan en is ook nog eens (spat)waterdicht. Omdat een servosaver ontbreekt is het wel een aanrader om alleen te schakelen als de TF2 rijdt, zodat de tandwielen altijd mooi in elkaar grijpen.

RC4WD TF2 LWB 93

Vuurdoop WTT XV
De foto’s zeggen wel genoeg denk ik, toch een paar kanttekeningen. De TF2 verrast door zijn kracht onderuit waarmee hij eigenlijk elke hindernis de baas kan en lukt het een keer niet dan lukt het de andere auto’s in ons groepje ook niet. Gewicht toevoegen lijkt dan in de meeste gevallen de oplossing te zijn. En dan liefst aan het onafgeveerde gewicht, dus voor WTT XVI zwaardere wielen proberen. De bodemvrijheid blijkt bij trailrijden ruim voldoende te zijn, iets wat niet gezegd kan worden van de stuuruitslag. Deze was bij de korte versie al op het randje, maar door het langere chassis moet je vaker steken - om een krappe bocht door te komen - dan je lief is. Een oplossing hiervoor zie ik niet zo snel, misschien moet ik hiervoor toch maar even contact opnemen met Big Squid, want hun TF2 had hier helemaal geen last van: ‘The tight turning radius made navigating the sharp corners of the 7 foot tall bridge easy and climbing the corkscrew around the trees a breeze’. Genieten is het wel, want de TF2 ziet er in het wild gewoon heel goed uit en dan neem je het 'moeten' steken makkelijk op de koop toe!

Bijschriften vind je door naar Flickr.com ModelAction te gaan en op de foto's te klikken.

Bekijk deze foto set op Flickr

RC4WD

RC-Design

 

Tags: RC4WD, Mojave, Trail Finder 2, TF2, RC-Design, Sanwa ERS-962, Sanwa MT-S, LRP 8000mAh

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...

Verslag Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By Erik Jan Mol

F1 RC-body's | Fenix Racing

Fenix Racing F1 RC-body's: Classique March 761 & Ferrari 312 T4 Bij het begin van de Corona lock down zocht ik én een nieuwe body voor mijn Vintage F1 Corally, én een leuk project om de tijd een...