Verslag

ROXXOO 35 WP - ROXXY Navy Control 700 - ROXXAR 20A | Roxxy

ROXXY speedcontrollers, een triple test

Multiplex Modellsport is één van de bekende Duitse firma’s op modelbouwgebied. Ze staan trouwens al sinds 1958 garant voor kwaliteitsproducten binnen de modelbouwwereld. In 2015 werd bekend gemaakt dat Multiplex de van Robbe bekende ROXXY-lijn heeft overgenomen en weer ging distribueren. Het merk ROXXY is bekend door hun LiPo accu’s, brushlessmotoren en dito regelaars. Recent kregen we, van Multiplex, drie ROXXY esc's (electronic speed controller) op de redactie binnen, die we aan de tand mochten gaan voelen. Alle drie esc’s zijn bedoeld voor brushed motoren en kunnen zowel in de rijdende als maritieme modelbouwsector ingezet worden. Iets dat mij als scaler rijdende, scheepsmodelbouwer dan ook weer aanspreekt. Onze testobjecten even op een rijtje: ROXXOO 35 WP, ROXXY Navy Control 700 en als laatste de ROXXAR 20A.

‘Lekker belangrijk die verpakking’ hoor ik sommige modelbouwers wel eens zeggen. Of is het toch wel eens de moeite waard om daar op te letten? Zo biedt de verpakking niet alleen bescherming aan je modelbouw-item tijdens transport en opslag, maar vaak is er ook al de nodige informatie over het product op de buitenkant te lezen. Zo is de ROXXAR 20A samen met de handleiding verpakt in een stevig plastic zakje. De koelribben van deze esc hebben ondertussen diverse gaten in het plastic gemaakt. Een heel stevig transparant kunststof doosje met daarin een bedrukte kartonnen inlay biedt de bescherming aan de ROXXOO 35 WP. Naast de handleiding tref ik tevens een ontstoorset voor elektromotoren aan. De ROXXY Navy Control 700 is samen met de handleiding ondergebracht in een stevig kartonnen doosje, dat aan de buitenzijde voorzien is van voldoende informatie. Mijn persoonlijke voorkeur? Het transparante plastic bakje! Niet alleen door de optimale bescherming van de esc maar ook het feit dat je hem kunt hergebruiken voor opslag of als behuizing van een ander project.

Handleiding
Alle drie de handleidingen zijn, ondersteund door tekeningen, kort en duidelijk geschreven. Per esc is er een Engelse-, Duitse- en Franstalige versie bijgevoegd. Of het geschrevene ook klopt zal in de praktijktest gaan blijken.

Standaard opties en mogelijkheden
Ingebouwde opties en mogelijkheden van een esc worden vaak middels afkortingen kenbaar gemaakt. Bij de drie ROXXY’s ontkomen we daar ook niet aan. Voor de beginnende modelbouwer probeer ik, met de onderstaande woordenlijst, hier eerst maar eens wat duidelijkheid in te scheppen.

 

BEC: De esc voorziet de ontvanger van stroom. Een separate ontvangeraccu komt dan ook te vervallen.
HEC: Hoge schakelfrequentie van de esc. Vermindert de hinderlijke fluittoon en zorgt voor een gevoeliger regelbereik op je zender.
PCO / LVC: Bij het bereiken van een te lage accuspanning wordt de esc uitgeschakeld.
POR: Voorkomt dat motoren ongewenst beginnen te lopen bij het inschakelen van de esc of aansluiten van een accu.
EPS: Eenvoudig programmeersysteem, vaak is dit een éénknopsdruksysteem.
APS: Automatisch programmeersysteem.
TP: Schakelt de esc uit als deze te heet dreigt te worden (overbelasting).
RX-Filter: Schakelt de esc uit zodra de ontvanger geen signaal meer krijgt of storing heeft.
OPTO: Galvanische scheiding van ontvanger- en motoraccu. Dit voorkomt storingen van de ontvanger.
WP: Spatwaterbestendig (zeker niet waterproof).
LED: Het controlelampje.
FET: Power-mos transistoren, vermogens transistoren die een zeer hoge werkfrequentie hebben.

 

Door de basisgegevens uit de handleiding, van de verpakking en de site te combineren is het volgende overzichtsschema met opties en technische data per esc tot stand gekomen.

 

  ROXXAR 20A ROXXOO 35 WP ROXXY Navy Control 700
Schepen X X X
Voertuigen X X  .
Motor type 540 540 500-700
Min. Aantal turns 17 12
Stroom cont. (A) 20 35 40
Stroom piek (A) 20 35 70
Cellen NC/NiMH 6-7 5-10 6-18
Loodaccu Volt.  6 V 6-12 V 6-24 V
Cellen LiPo 2  3 2-6
Achteruit X X X
Remfunctie X X
BEC 5V, 2-3 servo's 5V, 2-3 servo's
HEC 1 kHz 1 kHz
PCO X X X
POR X X X
EPS X X
APS X
TP X X X
RX-filter X X X
LED controle X X X
WP X X
OPTO X
Afmetingen (mm) 47x41x26 45x37x25 75x67x39
Gewicht (g) 61 67 228
Ontvangerstekker Futaba Futaba Futaba
Accustekker Tamiya Tamiya geen
Motorstekker knijp stekkers knijp stekkers geen

In het bovenstaande schema kun je aflezen dat je middels de BEC-functie van zowel de ROXXAR 20A als de ROXXOO 35 WP 2-3 servo’s zou kunnen voeden. Helaas heb ik nergens gegevens kunnen vinden over hoeveel mA capaciteit ze het daar hebben. Hou er dan ook rekening mee dat de huidige digitale servo’s aanzienlijk meer stroom nemen dan analoge.

Praktijk testen
Om een eerlijk oordeel te kunnen geven gaan we de esc’s eerst als gebruiker inzetten om vervolgens de elektronica nog eens op een alternatieve wijze te benaderen.

Rijden
Zoals al eerder is aangegeven zijn zowel de ROXXAR 20A als de ROXXOO 35 WP beiden geschikt om als esc in voertuigen ingezet te worden. Omdat de Toyota FJ Cruiser (CC-01) van Tamiya nog op de redactie stond is deze dan ook als test platform gebruikt. Het inbouwen en aansluiten van de beide esc’s gaat door het gebruik van standaard stekkers gewoon erg soepel. Beide kunststof behuizingen zijn aan de bovenzijde van een koellichaam t.b.v. de elektronica voorzien. De 15 cm lange accu- en motorkabels zorgen voor de nodige speelruimte m.b.t. de plaats van inbouw. Hoewel de esc’s een BEC-functie hebben mis ik bij beiden een externe aan/uit schakelaar voor de ontvanger. In- en uitschakelen geschiedt dan ook middels het aan- en afkoppelen van de accu.

ROXXAR 20A
Nadat er even een snelle controle heeft plaatsgevonden of de gasstick van de ingeschakelde zender in de neutrale stand staat wordt de ROXXAR 20A als eerste aangesloten. De controle LED licht heel even op waarbij de stuurservo een kleine puls geeft. De elektromotor blijft echter stilstaan, zoals het ook hoort. Doordat de esc zichzelf automatisch programmeert is deze dan ook meteen gebruiksklaar. Controleer trouwens wel even of de LED op de esc tijdens het vooruit rijden wel continue brandt. Mocht dit niet zo zijn dan is dit met de servo reverse optie van de zender te verhelpen. Je voorkomt op deze manier dat de esc oververhit raakt. T.b.v. de achteruit worden namelijk minder FET’s geschakeld. Met een licht brommende/fluitende 27-turns Tamiya 540 silver-can onder de motorkap worden de eerste testrondes gereden. Zodra ik de stick rustig in één keer naar voren duw, rijdt de auto soepel weg en is binnen de kortste keren op volle snelheid. Het geluid van de tandwielen overstemd hierbij binnen de kortste keren die van de esc/motor combi. Anders wordt het als de stick tergend langzaam naar voren gebracht wordt om de auto stapvoets te laten rijden. De brom-, fluittoon overheerst dan enigszins. Wel kun je de motor zo langzaam laten draaien dat je elk aangrijpmoment van het motoranker terug ziet in een soort van ‘schokkerig’ rijgedrag. Achteruit rijdend vertoont de Toyota hetzelfde rijgedrag. Na de basis rijfuncties volgen de remproeven. Vanuit volle snelheid vooruit gaat de zenderstick in één keer gedoseerd naar achteren. De Toyota wordt zonder dat de wielen blokkeren keurig netjes binnen twee tot drie autolengtes proportioneel tot stilstand gebracht. Als je de stick in de achterste stand vast blijft houden begint de auto na twee seconden achteruit te rijden. Naast de eerder genoemde silver-can zijn alle testen eveneens uitgevoerd met de 55x2 turns Carson Launcher Crawler motor op de CC-01 gemonteerd. Dit om er zeker van te zijn dat de motorkeuze geen invloed heeft op de resultaten. Storingen? Omdat de standaard elektromotor van de CC-01 (Tamiya silver-can) in zijn geheel niet ontstoord is zou je ontvangststoringen kunnen verwachten. Gedurende de gehele testperiode heeft zich geen enkele storing voor gedaan. Dan zelf maar één veroorzaken. Vol gas er op en vervolgens de zender uitzetten. Het RX-filter doet zijn werk door het motorgedeelte van de esc uit te schakelen. Zodra de zender weer ingeschakeld wordt kan er weer gereden worden alsof er niets gebeurd is. Meerdere keren is er een 4 Ampère NimH accu in één keer leeg gereden. Hoewel de motor meer als handwarm werd, blijft de ROXXAR 20A gewoon ‘omgevings’ koel (30 gr C begin sept 2016). Bij 7,1 Volt treedt de onderspanningsbeveiliging in werking waarbij de aandrijving zonder waarschuwing in één keer uitvalt. Een modelauto kun je lopend ophalen, maar een modelschip midden op het water is even iets anders.

ROXXOO 35WP
Even een paar stekkers omwisselen en de Toyota is uitgerust met de ROXXOO 35 WP. De ervaringen met deze esc zijn bijna identiek aan de lichtere ROXXAR 20A. Toch heb ik het idee dat het allemaal even iets soepeler gaat. Bijvoorbeeld bij het stapvoets rijden pakt de motor net even iets eerder en beter het geheel op. De ROXXOO 35 WP dient voor het gebruik eerst nog wel even geprogrammeerd te worden t.o.v. van de gasstick standen. Dit gebeurt éénmalig in 5 stappen middels het éénknopsdruksysteem;

1.     Zet de gasstick in de middenstand en sluit de accu aan.

2.     Druk op de programmeerknop tot dat de LED één keer flitst.

3.     Zenderstick vol gas vooruit, druk op de programmeerknop, de LED flitst twee keer.

4.     Zenderstick neutraal, druk op de programmeerknop, de LED flitst drie keer.

5.     Zenderstick vol gas achteruit, druk op de programmeerknop.

Als extra mogelijkheid kun je, indien gewenst, zowel de rem en achteruit functie laten vervallen tijdens het programmeren. Zodra er in stap 4, twee keer op de programmeerknop wordt gedrukt blijft alleen de vooruit functie beschikbaar.

Varen
Voordat ik verder ga, even kort het nautische testmodel voorstellen. De Bussard is een vintage scheepsmodel dat ooit door het voormalige Robbe op de markt is gebracht. De 900 mm lange en 210 mm brede romp van de Bussard wordt aangedreven door twee Robbe power 600/21 vent motoren. Deze motoren werken op een bedrijfsspanning van 6 – 12 Volt en trekken belast 11,3 ampère per motor uit de accu. Nadat de beide Rookie esc’s uit de romp verwijderd zijn en er een kleine interne aanpassing t.b.v. het stekkersysteem heeft plaatsgevonden kunnen de ROXXY’s moeiteloos gemonteerd worden. Het kalibreren van de esc’s kan achterwege blijven omdat dezelfde zenderset gebruikt gaat worden. Net zoals eerder bij het rijden, nu ook weer dezelfde licht brommende/fluitende toon vanuit de machinekamer komend. Het geluid wordt nog enigszins versterkt doordat de kunststof romp als klankkast functioneert. Het geluid doet zich overigens bij alle drie de esc’s voor. De beide ingebouwde motoren geven het model, op volle snelheid, zoveel snelheid dat de Bussard alleen nog onrealistisch met de achterste helft in het water ligt. Om die reden heb ik dan ook op mijn zender een inschakelbare 45% dualrate ingesteld.

Beginnend met de ROXXAR 20A kiest de Bussard rustig het ruime sop. Alle manoeuvres verlopen prima. De dualrate er even af: schakelaar om en volle…, de Bussard valt meteen stil. De TP beveiliging heeft ingegrepen. Even roer geven en de ROXXAR 20A geeft weer vermogen naar de motoren. Opnieuw de stick richting stand vol gas geeft exact hetzelfde resultaat. Tweemaal 11,3 ampère opgenomen vermogen overschrijdt dan ook het maximale vermogen van deze esc met bijna 3 ampère. Niks mis mee met zo’n beveiliging!

Na een vrij eenvoudige wisseling is het weer de beurt aan de ROXXOO 35 WP. Met deze esc aangesloten volgt gewoon een vlekkeloze proefvaart. Dit komt natuurlijk ook mede door zijn 35 ampère piekvermogen.

Varen met slechts één esc aan boord beperkt je enigszins in de vaarbewegingen. Beide motoren lopen dan ook synchroon voor- of achteruit. Om op bijna dezelfde plaats te kunnen draaien dienen de motoren tegengesteld te kunnen draaien. Maar dan heb je wel twee esc's nodig om dit te kunnen realiseren. Om elektronische problemen te voorkomen doordat de ontvanger middels de BEC-functie van beide esc’s voedingsspanning krijgt, wordt van de esc met het minste vermogen de rode draad uit de ontvangerstekker genomen. Met een kleine schroevendraaier wordt het kunststof lipje op de stekker ietsjes opgetild, waarna moeiteloos het draadje verwijderd kan worden. De rode draad wordt naar achteren teruggevouwen en geïsoleerd. Zo komt naast de ROXXOO 35 WP ook de ROXXAR 20A weer aan boord. Al dan niet ondersteund door de beide roeren wordt o.a. keren op de plaats, korte draaimanoeuvres en aanleggen mogelijk. Rustige rondes varen en gebruik maken van de manoeuvreermogelijkheden geven een fantastisch vaarbeeld. Eénmaal buiten de haven kan het gas erop. Ook wordt er gevaren zonder de ingestelde dualrate. Al snel blijkt dat de Bussard alleen varend op de bakboordmotor (ROXXOO 35 WP) beduidend sneller vaart dan op de stuurboord motor (ROXXAR 20A). Maar daar over later, meer.

ROXXY Navy Control 700
De derde esc in deze testserie is de ROXXY Navy Control 700, zowel in gewicht als vermogen de zware jongen van het hele stel. De elektronica is ondergebracht in een blauw geanodiseerde metalen behuizing. Een behuizing waarin niet alleen de enorme 24 mm hoge koelribben zijn geïntegreerd maar ook vier montage ogen. Eigenlijk is de gehele behuizing één groot koellichaam.

Ten opzichte van de beide andere esc’s is de Navy Control 700 niet meteen klaar voor gebruik. De gebruiker dient zelf de esc nog van het juiste stekkersysteem te voorzien. Eveneens is er ook niet in een BEC-functie voorzien zodat de ontvanger gevoed zal moeten worden door een aparte ontvangeraccu. Nu is deze esc nog niet eerder gekoppeld geweest met de zenderset zodat er nog een instel/programmeersessie plaats dient te vinden. Zodra het één en ander elektronisch is geregeld kan er gevaren worden nadat ook hier de LED nog even is gecontroleerd op de juiste stand bij het vooruit varen. Op sloffen wordt het toerental van beide motoren traploos van nul tot maximaal en terug geregeld. Achteruit slaan om de Bussard te remmen wordt meteen uitgevoerd daar de Navy Control 700 niet gehinderd wordt door een remfunctie. Dit scheelt gewoon reactietijd in geval van nood. Door het mooie vaarbeeld dat je met deze esc krijgt worden dan ook alle meegebrachte accu’s hiermee leeg gevaren en een prima testdag afgesloten.

Voor de laatste test ga ik op bezoek bij modelbouwvriend en collega, Lex Verkuijl. Hij heeft namelijk net even meer voedingsbronnen en meetapparatuur dan ik. En met een gezellige middag is natuurlijk ook niets mis. Wat hebben we als alternatieve test gedaan? Allereerst zijn we op zoek gegaan naar zware (vermogen) verbruikers die ook op de werkbank gebruikt konden worden. Uiteindelijk zijn we op drie parallel geschakelde 55 en 110 Watt autolampen uitgekomen. Vervolgens is er een RC-omgeving opgebouwd zoals die ook in een auto of schip zou kunnen zitten. Een voedingsbron wordt ingeschakeld en langzaam gaat dan het gas er volledig op. Omdat we nu geen geluid van elektromotoren en tandwielen hebben valt meteen op dat in het begin van het regelbereik zowel de ROXXAR 20A als de ROXXOO 35 WP intern een lichte fluittoon produceren die bij stand vol gas volledig weg is. De Navy Control 700 is de enige die de lampen zonder vertraging direct aan laat gaan. Elke esc laten we vijf minuten op vol vermogen doorwerken. Ondertussen worden alle meetwaarden continue zowel gecontroleerd als genoteerd. Eén van die meetwaarden is de temperatuur van de esc. Gemeten met een IR-thermometer zien we dat na vijf minuten bij de ROXXAR 20A de temperatuur nog steeds oploopt. 63 graden vonden wij meer dan genoeg en de stekker ging er dan ook uit. Rekenend met alle genoteerde meetwaarden kun je ook een rendement bepalen. Wat je verliest wordt dan ook door de esc geconsumeerd en zal niet voor je motoren aangewend kunnen worden. Dit verlies vind je trouwens terug in de warmteontwikkeling (interne weerstand) van de esc. Ik begrijp ondertussen ook waarom de Bussard op die stuurboordmotor langzamer liep.

Meetwaarden

  temp na 5 min Watt Amp Volt in Volt uit Rendement Verlies
           
ROXXOO 35 WP 47,2 295 18,8 15,7 13,9 88,5% 11,5%
Navy Control 700 28,6 295 18,8 15,7 13,8 87,9% 12,1%
ROXXAR 20A 63 124 13,3 9,3 7,4 79,6% 20,4%

Conclusie
Of een esc wel of niet voldoet ligt aan de eisen waarvoor deze door de eigenaar wordt ingezet. Oriënteer je dan ook om een zo breed mogelijk beeld te krijgen wat een beoogde esc in huis heeft. Gezien de moderne accutechnieken is het jammer dat niet één van de test esc’s een onderspanningsbeveiliging voor LiPo accu’s heeft. Mocht je besluiten om toch een LiPo accu aan te sluiten, gebruik dan een ‘LiPo-pieper’ als spanningsbewaker! De remfunctie van zowel de ROXXAR 20A als de ROXXOO 35 WP werkt prima, maar het is zeker geen hill brake. De eerder genoemde fluittonen zijn aanwezig maar niet zodanig dat ze als hinderlijk worden ervaren. Van concurrerende merken zijn er esc’s die meer geluid produceren. Als zeer positief ervaren zijn de prima functionerende beveiligingen, zodat alles heel blijft.

Bekijk deze foto set op Flickr
Jaap Bink

multiplex-rc.de

Tags: Multiplex, Roxxy, Regelaar, ROXXOO 35 WP, ROXXY Navy Control 700, ROXXAR 20A, Speedcontroller, ESC