Verslag

RC Youngtimer-Trophy | Racing Arena Limburg

Sittard, 15 januari 2017

Al een groot aantal jaren wordt er in het Duitse Rühr gebied elke winter een race serie verreden met zogenaamde Youngtimers. Dat zijn RC auto’s voorzien van een body gebaseerd op echte auto’s van tenminste 25 jaar oud. Er zijn twee klasses, de Mini’s en Toerwagens. Om de kosten laag te houden mogen alleen de bekende M-chassis van Tamiya gebruikt worden en de Toerwagens hebben een Tamiya TT-chassis. Beide klasses rijden met de bekende Carson Cup motor en een vaste tandwieloverbrenging. De toerwagenbanden zijn de mooie profielbanden van HPI. Deze geven niet maximaal grip, maar er valt prima mee te racen, en de levensduur is uitstekend.

Nieuw dit jaar is de toevoeging van de “Fronti” ofwel de voorwielaangedreven toerwagens. Deze rijden met 17.5T motoren, body’s van echte voorwielaangedreven auto’s (Civic, Scirocco, Focus, Golf) en goedkope Ride profiel banden. We zagen bij een rondgang door de pits specifieke FWD-chassis, zoals de Tamiya FF03 en 04, en 3Racing, maar ook gebruikten enkele rijders hun standaard 4WD chassis waarbij de aandrijving naar de achterwielen verwijderd was. De Fronti’s is een mooie klasse en een goede toevoeging aan de Trophy.

Omdat ook veel Duitsers regelmatig gaan rijden op de mooie locatie van Racing Arena Limburg in Sittard, is dit jaar één van de races hier georganiseerd. We zagen de race op de kalender, hebben ingeschreven, auto’s klaargemaakt met mooie klassieke body’s en stonden ’s ochtends om half negen in Sittard om nog snel een paar trainingsrondjes te rijden.

 

De grip was als vanouds hoog op het strakke tapijt, dus hebben we eerst wat aanpassingen gedaan om het omrollen (griprol) te verminderen. Dat viel niet mee, zeker ook omdat we met vrij hoge body’s met een hoger zwaartepunt rijden. Veel ervaren Youngtimer racers gebruiken dan ook lage body’s zoals de Ford GT40 en bij de mini’s de Porsche 911 en Honda CRX. We sturen maar iets voorzichtiger door de scherpste bochten en uiteinderlijk ging het prima.

Het raceformaat is iets anders dan we gewend zijn. De Youngtimer races hebben een korte kwalificatie waarbij de snelste 5 rondes de finale indeling bepalen. Daarna worden 6 finales van 10 minuten gereden met na elke finale serie een ranglijst op basis waarvan punten worden gegeven. Door het grote aantal inschrijvingen zijn in Sittard 5 finales gereden. En we moeten zeggen 5 finales van 10 minuten in twee klasses (dus bijna 2 uur zuivere racetijd) op een technisch indoor circuit is best pittig.

Over het algemeen is er netjes gereden. Door de kleine snelheidsverschillen is er natuurlijk wel het nodige duw en trekwerk geweest, maar dat hoort bij close racing. Ook is het op het circuit in Sittard vrij lastig inhalen en gaan achterblijvers niet altijd even netjes aan de kant voor snellere rijders. De wedstrijdleider heeft een paar keer moeten ingrijpen om rijders na een incident te laten wachten, of te attenderen op de leiders.

In de A-finales werd zoals verwacht hard gereden, en zagen we mooie gevechten. Bij de toerwagens reden de snelle rijders met een TT02S, dat is de versie met de verbeterde wielophanging en met de lage Ford GT40 body. Sommige voorzien van werkende verlichting.

Bij de Mini zagen we een mooie mix van de voorwielaangedreven M05 en achterwielaangedeven M06, met Sweep banden en voorzien van mooie body’s als Porsche, CRX, BMW2002 en Alpine. Uiteinderlijk leek de M06 de betere keuze op het hoge grip tapijt.

Het was een leuk evenement, met een ander formaat dan de reguliere races. We hebben ons een dag prima vermaakt en het is altijd mooi te zien dat ook anderen veel werk maken van mooie body’s en deze niet in de vitrinekast laten staan maar er ook echt mee gaan racen.

Meer informatie vind je hier.

Heb je na dit verslag interesse gekregen dan is het goed te weten dat ERCE in Eindhoven ook in 2017 deze klasse verrijdt tijdens hun Open Club races.

Mini's en touringcars rijden bij ERCE door elkaar, de body's moeten van auto's 25 jaar of ouder zijn en op de openbare weg gereden hebben. Geen grote spoilers en echte race autos dus!
De banden voor de touring zijn de HPI Vintage banden. Voor de Mini's Tamiya radial banden. Voor alle auto's telt een rollout van maximaal 32,5mm/omw. En de Carson Cup motor is verplicht, zodat ze allemaal even hard gaan. Er is geen chassis beperking en afgelopen jaar zagen we dat de meeste racers een oud toerwagen chassis gebruiken.
Er worden bij de ERCE races 2 kwalificaties en 2 finales gereden tijdens de wedstrijden.

Technische reglement:

CHASSIS  M-chassis, Toerwagen
AANDRIJVING 2 of 4-wiel aangedreven, maximium Rollout 32,5mm (bij toerwagen 1:6,2; Mini 20T pinion)
MINIMAAL GEWICHT  1250 gram 
MAXIMALE BREEDTE Geen
MOTOR  Carson Cupmachine.
REGELAAR Vrij
ACCU 2-cel LiPo , 6-cel NiMh.
BANDEN Mini: Tamiya profielbanden, Toerwagen: HPI vintage banden (4793, 4797)
BODY (KAP) De body's moeten van auto's 25 jaar of ouder zijn, en op de openbare weg gereden hebben. Alleen schaalechte spoilers! De wedstijdleider beslist of de spoiler is toegestaan.

KALENDER ERCE 2017

 
2 April Zondag 1e Open Clubwedstrijd
7 Mei Zondag 2e Open Clubwedstrijd
3 Juni Zaterdag avond 3e Open Clubwedstrijd
1 Juli Zaterdag avond 4e Open Clubwedstrijd
9 Juli Zondag TamiyaCup #6
5 Augustus Zaterdag avond 5e Open Clubwedstrijd
3 September Zondag 6e Open Clubwedstrijd
17 September Zondag 7e Open Clubwedstrijd

Meer informatie ERCE.

Tags: Tamiya, Youngtimer, RAL, Sittard, Trophy, Carson Cup motor

Nieuws Rijden RC
  • 30 september 2020
  • By RC-redactie

Lunch Box | Tamiya X-SA

Tamiya X-SA Lunch Box Over de X-SA-serieKits zijn een groot deel van wat ze bij Tamiya doen, maar ze begrijpen ook dat sommige mensen misschien niet de tijd of het vertrouwen hebben voor de montage van...