Verslag

MRC Racing Vianen | 2e Tamiya Cup NL

De tweede wedstrijd van de Nederlandse Tamiya Cup werd gehouden op 11 en 12 maart op de binnenbaan van MRC Vianen in sportcentrum Helsdingen.

WIM1393

Op zaterdag is door de club de baan neergelegd en de hele sporthal ingericht tot een volwaardig race circuit met rijdersstelling, voldoende sleutelplaatsen en een aparte hoek voor de timekeeping en wedstrijdleiding. De tijden werden zelfs met een beamer groot op de wand geprojecteerd zodat iedereen alles goed kon volgen.

Zaterdag ging de baan om 11.00 uur open zodat alle deelnemers voldoende tijd hadden om de baan onder de knie te krijgen en de juiste set-up te vinden. Er werd goed gebruik van gemaakt en het was gezellig druk. Op een gegeven moment is de rijklok ingesteld zodat iedereen met de juiste klasse met elkaar kon trainen en elkaar niet “in de weg” kon rijden.

WIM1547

Zondag ging de baan om 07.30 uur open. Er stonden al genoeg rijders te wachten om naar binnen te mogen. Iedereen vond zijn/haar plekje weer en er kon nog eventjes getraind worden. Om 08.45 uur werd door Jaap Holtslag namens MRC Vianen de rijdersbriefing gehouden en werd het gehele team voorgesteld. De timekeeping en wedstrijdleiding werd verzorgd door Jeffrey Jongeling en Johannes Voerman, de technische controle werd uitgevoerd door Jaap Holtslag en Kees Spoon. MRC Vianen had zelfs keuringskaarten gemaakt waarop elke keer (bij elke heat/finale) werd aangegeven of de auto voldeed aan het reglement of niet. Voor elke heat/finale moesten de rijders hun LiPo accu laten controleren op de hoogte van de spanning. Conform het reglement mag er maximaal 8,40 volt in zitten (met een tolerantie van 0,01 volt, dus bij 8,41 volt nog geen sanctie, 8,42 volt wel). Na de controle moest de auto bij de technische controle blijven, terug naar je plek mocht je niet. Pas wanneer de vorige heat was afgelopen mocht je je auto pakken en op de baan zetten om jouw heat te rijden.

WIM1520

Fighter Buggy

Om 9.00 uur werd er gestart met de eerste heat, de Fighter Buggy’s. Nick van der Wind had zich na de twee kwalificaties als eerste gekwalificeerd, gevolgd door Julian van Dijk en Marijn Kuijper. Lorenzo van Leeuwen had een beetje pech in zijn kwalificaties, maar hij zette wel de snelste rondetijd neer bij de Fighter Buggy’s. Maar Lorenzo vocht in de finales goed terug en won beide finales, voor Nick die tweede werd en Julian die derde werd.

Top Stock

In de Top Stock (TT01 en TT02 chassis, motor een handout Carson Cupmachine) deden dit weekend 28 rijders mee. Tijdens de kwalificaties werd het duidelijk dat de tijden erg dicht bij elkaar lagen. Fred van Voorst (thuisrijder van MRC Vianen) pakte pole position voor Dennis van der Wagt en Mario Taekema. Deze drie rijders zaten binnen 1 seconde van elkaar, dat zou betekenen dat de finales erg spannend zouden worden. In de eerste finale, de sprint finale van 7 minuten, had Fred een leuk gevecht met Dennis, maar Fred won hem uiteindelijk voor Dennis. Nick Nerrings finishte als derde, Joost Wouters als vierde en Mario eindigde als 5e. Fred reed na enkele inhaalacties na de start (omdat hij van plek 6 moest starten in verband met de omgekeerde startvolgorde in de feature race) op kop en heeft die positie niet meer afgegeven. Dennis volgde hem weer als tweede. Mario werd deze finale derde. Overall was het uiteraard Fred op plek 1, Dennis op plek 2 en Mario uiteindelijk op de derde tree van het podium.

M-chassis

De M-chassis klasse was ook goed gevuld met 25 deelnemers. Het gevecht om de pole position ging tussen Rob Kuijper en Jesse Keller. Jesse, die in de eerste wedstrijd in Sittard wat pech had en net buiten het podium viel was erop gebrand om deze wedstrijd te laten zien dat er wel degelijk rekening met hem gehouden moest worden. Rob pakte uiteindelijk de pole position voor Jesse en Fons Stabel startte in de finale vanaf de derde plek. In de sprint finale was het Rob die op kop reed vanaf het startmoment tot aan de finish. Jesse werd tweede en Fons derde. In de feauture finale was het een ander verhaal door de gewijzigde startopstelling. Hierdoor reed Jesse weg bij Rob en finishte als eerste voor Rob en Fons. De overall winst ging hierdoor naar Jesse, Rob werd tweede en Fons derde.

WIM1558

Euro-TW

Dit jaar is de Euro TW klasse ook erg populair en deze race deden er 19 rijders mee. In de wandelgangen werd al geopperd om deze klasse de Raikiri GT klasse te noemen, omdat de meeste rijders in deze klasse de het populaire TA07 chassis met een Raikiri GT body gebruiken. Doordat de meeste rijders met hetzelfde materiaal rijden is het ideaal voor close racing omdat ze allemaal zo goed als dezelfde snelheid hebben. Eric Bresser was het sterkst in de kwalificaties en pakte pole position, gevolgd door Michel Peterse en Wesley van Dijken. Eric Mulder pakte de vierde startplek, ondanks dat hij maar 0.9 seconde zich achter Michel had gekwalificeerd. Zo dicht zat het bij elkaar. Eric Bresser ging door met zijn sterke performance, de sprint finale won hij ook voor Wesley en Eric Mulder. In de feature finale moest Eric Bresser achter Wesley starten. Wesley maakte geen foutjes en hield Eric Bresser achter hem. Wesley finishte als eerste en Eric Bresser als tweede en Jan Kraanen als derde voor Eric Mulder. Hierdoor pakte Wesley de overall winst voor Eric Bresser en Jan Kraanen pakte de derde plek net voor Eric Mulder.

WIM1404

Euro-GT

De Euro GT klasse was ook deze wedstrijd weer leuk vertegenwoordigd door 11 rijders. Dit is de snelste klasse van de Tamiya Cup. Deze wedstrijd was Michael Lepelaar er ook weer bij en deed mee in deze klasse. Wellicht kon Michael wat tegenstand bieden tegen Robert Krens. Ook deze wedstrijd was Florian Joos, onze zuiderbuur, samen met zijn vader naar Vianen gekomen om met de wedstrijd mee te doen. Zo rijden er Belgische rijders in Nederland en gaan er regelmatig Nederlanders in België rijden bij de Tamiya Cup. In de kwalificaties was Robert niet te stoppen en kwalificeerde zich als eerste, gevolgd door Florian Joos en Michael Lepelaar. Vlak achter Michael zat Ruud Knoester die net de derde plek miste en zich als 4e kwalificeerde. De sprintrace was voor Robert eentje uit het boekje. Vanaf de start tot de finish lag hij op kop. Florian werd 2e en Michael werd 3e. De feature finale had, net zoals bij de andere klassen, de omgekeerde startvolgorde. Hierdoor moest Robert vanaf plek 6 starten. Echter dit was niet zo’n heel groot probleem voor Robert. Door een andere bandenbehandeling van Florian moest Florian de eerste bocht erg wijd nemen waardoor Robert en Michael hem voorbij gingen en de overige voor hun ook konden inhalen. Omdat Robert een stuk sneller was dan Michael reed Michael slim en liet Robert passeren om zo aan te sluiten en hem te volgen. Robert maakte hierdoor zijn voorsprong nog groter. Florian reed knap terug naar Michael en passeerde hem ook nog waardoor Florian tweede werd en Michael derde. Het podium was daarom ook hetzelfde, Robert 1, Florian 2 en Michael 3.

WIM1434

Formule 1

Dit maal was de Formule 1 klasse net gevuld met 8 rijders. Het blijft een mooie klasse om te zien met de realistische bodies en het rijgedrag van deze auto’s. Marco Sakko ging door met zijn sterke optreden van de eerste wedstrijd in Sittard. Dit maal deed Martijn van der Heijden niet mee en kon Marco daarom geen weerstand bieden. Van horen zeggen weten we uit betrouwbare bron dat Martijn de volgende wedstrijden wel weer met de Formule 1 mee doet ;-)
Marco pakte pole position met een ronde voorsprong op Nick Snieder en Danny Leewis. Rob Kuijper pakte de vierde startplek.
In de finales was Marco wederom niet te stoppen. Zowel de sprint finale als de feature finale pakte hij de winst. In de sprintfinale werd Rob tweede en Danny derde en de feature finale was dit net andersom, Danny tweede en Rob derde. Hierdoor werd Danny overall tweede en Rob derde. Nick Snieder had in de finales pech, het was niet zijn weekend. Door wat contact in beide finales kwam hij achterop en wist zich uiteindelijk in beide finales tot een vierde plek te strijden.