Verslag

Just4Fun-RC Beerse | 3e Tamiya Cup BE

Nog voor het eind van februari is in België alweer de derde race van de Tamiya Cup 2017 verreden. De RC Club 'Just 4 Fun' is een kleine club dat wekelijks op hun trainingsavond in een zaaltje in Beerse rijdt.

Voor deze reeks uit de Tamiya Cup serie heeft men net als de vorige jaren weer gebruik kunnen maken van de grote sporthal in het naburige Vlimmeren. De grote moderne hal staat aan de rand van het dorp en is voorzien van alle faciliteiten. De sporthal heeft voldoende ruimte om een groot circuit uit te leggen en daarnaast is er nog meer dan voldoende sleutelruimte voor de rijders.

20

Just 4 Fun heeft het tapijt al op zaterdag kunnen uitrollen en ’s middags was er mogelijkheid om te trainen. Het circuit is met een oppervlakte van 540 m² groot en de lay-out heeft een mooie mix tussen heel snelle stukken en een uitdagend technisch binnendeel. Als rijder merk je niet veel van de hoge snelheid en zijn de snelle bochten heel goed te doen, maar als je op het eind van het rechte stuk naast het circuit staat heb je een goed idee van de topsnelheid en lijkt het veel spannender dan van bovenaf. Van bovenaf betekent in dit geval van een behoorlijke hoogte, want de rijders staan naast elkaar op 4 meter hoogte. Het overzicht is zo wel optimaal. De baanafscheiding is vooral gemaakt van MDF latten en plastic schijven. Hierdoor beschadigt je auto nauwelijks als je er onbedoeld overheen rijdt. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je auto omrolt en de meeste rijders zorgen dus wel dat ze niet op de baanstukken komen. Langs het rechte stuk liggen wel dikke balken waarmee voorkomen wordt dat auto’s onbedoeld op het snelle stuk terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien.

1

Zondagochtend is het al gelijk gezellig druk, met ongeveer 70 rijders en aanhang die hun weg naar Vlimmeren gevonden hebben. Er wordt al druk getraind en het circuit blijkt inderdaad uitdagend, zodat iedereen de oefenrondjes nodig heeft om het circuit goed te leren kennen en de laatste aanpassingen aan de afstelling te doen.

8

Om 10 uur beginnen na een korte rijdersbriefing de kwalificatie heats met de eerste junioren reeks. Hierna stock, Mini, Formule 1, TW en tenslotte de snelle GT-klasse. Iedereen rijdt ’s ochtends twee kwalificaties van 5 minuten en ’s middags drie finales van 7 minuten. De wedstrijdleiding houdt een strak schema aan en hoeft nauwelijks waarschuwingen uit te delen. Er wordt netjes en sportief gereden. Voor elke race worden de auto’s gecontroleerd op de rijhoogte en de maximale accuspanning. Na de race wordt gecontroleerd of ze voldoen aan het technische reglement.

9

De juniors rijden voor hun jonge leeftijd al behoorlijk goed, met Arno als verdiende winnaar. De snelste rijders kunnen binnenkort overstappen naar de stock klasse. In die stock klasse zien we de TT01 steeds minder en de TT02 is de nieuwe standaard geworden. Ook hier mooie gevechten en één rijder, Arne die een klap harder gaat dan de rest.

5

In de miniklasse is het mooi om te zien dat er nauwelijks verschil zit tussen de Carson cup borstelmotor en de brushless 16T. De laatste heeft duidelijk meer koppel, maar de Carson cup is in het bochtige deel soepeler en beter te doseren. Winnaar Bart won uiteindelijk nipt met een borstelmotor, maar met een beetje geluk had de uitslag ook in het voordeel van de brushless auto van Dave kunnen uitpakken.

15

Hetzelfde zien we bij de snelle GT klasse. We hebben drie finales een mooi gevecht gezien tussen twee vrijwel gelijkwaardige auto’s met verschillende motoren. Jan rijdt met een 10.5T sensor motor en Michael met een sensorloze 12T. Michael wint omdat hij net wat minder foutjes maakt.

13

De formule 1 klasse heeft helaas nog geen echte opleving na de reglement aanpassing. Hans en Karl zijn aardig aan elkaar gewaagd, maar de uitstekende wegligging van Hans zijn TRF geeft de doorslag.

16

De TW klasse is ook deze race weer gedomineerd door Dirk De Ceulaerde, die zijn TA07 heel goed voor elkaar heeft op de tapijtcircuits en daarnaast zeer strak rondrijdt en vrijwel foutloos stuurt. De TA07 blijkt het beste chassis voor de competatieve TW klasse en ruim een half jaar na de introductie rijden de meeste rijders in de TW klasse ermee.

We willen de Just 4 Fun RC club Beerse en alle vrijwilligers bedanken en complimenteren met weer een goed georganiseerde en gezellige racedag op een groot, snel en uitdagend indoor circuit.

Just4Fun-rc

MyRCM.ch

tamiya.be

 

Tags: Tamiya Cup, Beerse, Just4Fun-RC

Nieuws Rijden RC
  • 11 juli 2020
  • By RC-redactie

EVMC Velp gaat door! | Tamiya Cup NL

Tamiya Cup 02-08-2020 EVMC Velp Goed nieuws over de Tamiya Cup, deze gaat weer voorzichtig van start met een maximium van 80 deelnemers. De inschrijving wordt op maandag 13 juli geopend om 20:00!...

Nieuws Rijden RC
  • 07 september 2020
  • By RC-redactie

Old Friends RC Raceway | Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep Old Friends RC Raceway Wie zijn Old Friends RC?! Old Friends RC bestaat uit 4 vrienden, die al jaren actief zijn in de RC-autowereld, en na alles wat ze samen gedaan hebben ontbrak het...