Verslag

Gelande II met Cruiser body set RTR | RC4WD

Zoals jullie wellicht al weten heeft RC4WD enige tijd geleden een RTR (Ready To Run) kit uitgebracht van het welbekende Gelande II Chassis met een Toyota J40 Landcruiser hard body. Omdat Fred in 2015 hier al een uitgebreid verslag over heeft geschreven (jaargang 12, nummer 67, pagina 18-21) heeft het natuurlijk weinig zin om hetzelfde nog eens neer te pennen. Gelukkig betreft het in dit geval de RTR kit, zodat we het met een gerust hart nog eens dunnetjes over kunnen doen.

Z RTR0029 15

Deze kit wordt bijna compleet geleverd, alles behalve een LiPo accu en lader wordt geleverd voor een bedrag van rond de 700 euro. Voor dit geld heb je een hele leuke instapkit in de onderkant van het betere segment. Bij ons zat er ongeveer twee weken tussen het moment van bestellen en ontvangst van onze kit. Zoals we van RC4WD gewend zijn zit alles goed ingepakt in piepschuim zodat we ook verzekerd zijn van een onbeschadigd pakketje. De kit komt compleet met een 74 pagina’s tellende handleiding (zeg maar gerust boekwerk) voorzien van afbeeldingen zodat we ook weten hoe we de kit weer in elkaar moeten zetten als we hem helemaal uit elkaar gaan halen (iets wat in deze klasse toch echt onvermijdelijk is). Sowieso is het raadzaam om na ontvangst van de RTR kit deze in zijn geheel na te lopen. Alle schroeven die threadlock moeten bevatten moeten nagekeken worden en opnieuw voorzien worden van threadlock, de Yota 2 assen moeten goed nagekeken worden op speling, de schokbrekers moeten even opnieuw worden voorzien van olie (wij kozen voor Cps200) en is het zeker ook raadzaam om even na te lopen of alle onderdelen aanwezig zijn. Helaas ontbrak bij onze RTR kit de LED-houder van een van de zijlichten, iets wat helaas kan voorkomen. Na een korte, en zeer prettige, mailwisseling met de klantenservice van RC4WD werd ons niet alleen het specifieke onderdeel, maar zelfs de geheel partstree opgestuurd.

RC4WD Gelande II RTR 22

Het totaalgewicht van een Gelande II chassis met een J40hard body is een goede 3.6Kg. Het gewicht is met name te danken aan het feit dat het Gelande II chassis zeer weinig plastic bevat. Zo zijn de chassisladders vervaardigd uit aluminium en de overige onderdelen, zoals bijvoorbeeld de transfercase, zijn gegoten stalen onderdelen. De hard body is met een gewicht van 1077gr nou ook niet bepaald een lichtgewicht te noemen. Al met al zorgt het voor een lekker gewicht om mee te rijden en maakt het zeker ook dat de auto realistisch reageert op zijn omgeving. Zodra je het chassis oppakt merk je gelijk dat alles goed aanvoelt. Doordat er bewust gekozen is om het chassis in aluminium en gegoten staal uit te voeren voelt alles ook zeer degelijk aan. Je hebt dus ook echt het gevoel iets in de hand te hebben. Voorts wordt de kit geleverd met een 45T RC4WD motor, Outcry ESC, Twister stuurservo, XR-3 3-kanaals ontvanger en een XR3 3-kanaals pistoolzender. Doordat de ontvanger nog een derde kanaal over heeft kan je hier met gemak een lier op aansluiten die dan ook gelijk te bedienen is vanaf je zender. De nog beschikbare vierde poort op je ontvanger kan je dan eventueel gebruiken voor verlichting.

>> YOUR YOURNEY BEGINS HERE <<

Na alles nagekeken te hebben gingen we er natuurlijk op uit voor een testrun met onze nieuwe kit. Alles bij elkaar reageert de kit goed op zijn omgeving. De Dirtgrabber banden bieden een prima grip op de meeste ondergronden. Wel vinden we de stuurservo aan de lichte kant. De voorwielen draaien niet hun volledige uitslag bij stilstand, iets wat bij het rijden van een trial soms toch echt wel fijn is. Daarnaast vinden we de J40 hardbody ook redelijk topzwaar, iets wat het zwaartepunt niet ten goede komt. Aan te raden is om de assen, of het chassis, te verzwaren zodat de kit niet de neiging heeft om op zijn zij, of dak, te belanden. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de hardtop er af te nemen. Zoals gezegd heb je voor deze kit enkel nog een accu en een lader nodig. Wij kozen in ons geval voor een Team Corally 4500mAh 2S LiPo accu waarmee de kit het in zijn originele setup ruim een uur volhoudt. We houden in ieder geval een goed gevoel over aan onze eerste kennismaking met deze RTR kit.

Bekijk deze foto set op Flickr

Conclusie
De conclusie is dat het een mooie RTR kit is waar je prima mee voor de dag kunt komen en zeer zeker goed mee uit de voeten kunt. Voor de J40 Landcruiser body komen ook steeds meer upgrades beschikbaar waardoor je jouw body ook steeds meer kunt personaliseren. Mocht je de mosterdgele kleur van de body niet mooi vinden houdt er dan rekening mee dat het spuiten van je body wel wat enige creativiteit vereist. Veel van de kleine onderdeeltjes zoals spiegels, deurkrukjes en ruitenwissers zijn reeds met de body verlijmd en het verwijderen van dit soort onderdelen is vaak erg lastig. De body op zich is niet zo moeilijk om te spuiten. In ons geval was ontvetten reeds voldoende om een goede hechting te krijgen met autolak.

De gunstige prijs-kwaliteit verhouding maakt dit een ideale kit voor iemand die graag wil instappen in het scalen. Voor diegene die graag snel wil beginnen met rijden en die wellicht nog niet helemaal thuis is in alle elektronica is dit een mooie kit om mee te starten. De duidelijke instructies in de uitgebreide handleiding zorgen er voor dat je goed bekend kan worden met alle belangrijke onderdelen. Het uit elkaar halen en zonder problemen weer in elkaar zetten is een eitje, zelfs voor iemand die niet thuis is in de rc wereld. Al met al een mooie basis om mee te beginnen. RC4WD zet dan ook niet voor niets op de doos: “YOUR JOURNEY BEGINS HERE”.

Bron:

rc4wd.com

rc-design.be

 

 

Tags: RTR, RC4WD, Gelande II, Cruiser Body

Nieuws Rijden RC
  • 22 maart 2021
  • By Super User

Mega Duster FE | Carson

Carson Mega Duster FE 1:10 RTR De Mega Duster doorkruist elk terrein! Dankzij de banden met hoge grip zijn obstakels en offroad-routes geen probleem voor de Duster. De slagvaste en robuuste...

Nieuws Rijden RC
  • 13 januari 2021
  • By RC-redactie

RBX10 Ryft | Axial

Axial RBX Ryft 4WD RTR 1:10 Net als de echte rotsbouncers is de Axial RBX10 Ryft RTR gebouwd om met hoge snelheid over ruige, rotsachtige paden te rijden. Exclusieve Spektrum-technologie├źn zoals Smart...