Verslag

Finale België - Nederland | Tamiya Cup 2017

Na een lang seizoen met vele mooie races was het zondag 10 september weer tijd voor de jaarlijkse afsluiting van zowel de Nederlandse als de Belgische Tamiya Cup, met de jaarlijkse Benelux finale.

Het begint inmiddels een mooie traditie te worden op het grote circuit van MAC de Baanbrekers in het West-Brabantse Rucphen, met ongeveer 100 rijders verdeeld over beide landen. Vorig jaar was de race nog over twee dagen, dit jaar was de zaterdag gereserveerd voor trainingen tot half vijf en de Benelux race volledig op zondag. Helaas is de zaterdagtraining grotendeels in het water gevallen door een stevige bui. Door het ontbreken van zon duurde het tot na vier uur voor het circuit droog was.

Tam NL BE Overzicht 280

Zaterdagavond is vanaf vijf uur een endurance race verreden. Dit jaar met de EuroTruck. Er hadden zich 14 teams ingeschreven met mooie trucks en na tweeëneenhalf uur racen, waren de verschillen erg klein, opvallend is dat er geen enkel team uitgevallen is of grote problemen heeft gekend.

Bekijk deze foto set op Flickr

Zondag is het alweer vroeg druk langs en op het nog koude circuit. Begin september is de temperatuur meestal aangenaam, maar dit jaar was het tot de middag gewoon koud. Veel rijders hadden de bandenwarmers paraat, en dat was ook nodig. Gelukkig was het na een natte week op zondag droog en dat is het de hele dag gebleven.

Tam NL BE Overzicht 282

Het was zondag opvallend minder druk dan voorgaande jaren. We hebben even een snelle telling gedaan en kwamen op totaal 84 deelnemers, terwijl er zich 111 hadden ingeschreven. We hebben dit afgelopen jaar vaker gezien en het niet op tijd uitschrijven is richting andere deelnemers onsportief. Immers, als de wedstrijdleiding vooraf had geweten dat er zoveel minder rijders zouden zijn, dan hadden ze een ander tijdschema gemaakt en hadden we langere finales of zelfs een derde kwalificatie kunnen rijden. In ieder geval had dat meer rijtijd gegeven.

Tam NL BE Fighters 297

Stipt om 9 uur staan de eerste rijders en rijdster aan de start met hun Fighter Buggy. In een strak tijdschema met slechts 3 minuten tussen het einde van de heat en start van de volgende worden de kwalificaties in alle klasses verreden. Kon je voorgaande jaren nog wat foutjes veroorloven, dit jaar zet de trend naar close-racing verder door. Voor een plaats in de A-finales moet je een heat vrijwel foutloos rijden en voor een plaats vooraan ook nog eens heel strak met een goed geprepareerde auto. De verschillen zijn klein.

Direct na de laatste kwalificatiereeks zijn de kampioenen van seizoen 2017 van België en Nederland gehuldigd. Na deze korte pauze, was het tijd om de auto’s klaar te maken voor drie finales van zes minuten. We zien in verschillende klasses een aantal vaste A finalisten terug in de B-finale, en enkele rijders verrassend vooraan in de A finales. In ieder geval lijken de verschillen op basis van de rondetijden en kwalificaties heel klein, en we verwachten spannende finales.

Tam NL BE Overzicht 278

Fighter Buggy

In de Fighter Buggy klasse zien we de 9 rijd(st)ers allemaal lekker rond rijden. De top drie heeft de ervaring van de grote Fighter Buggy race in Sonneberg meegenomen naar Rucphen. Lorenzo wint en weet Quinten en Maarten ruim achter zich te houden.

Tam NL BE Winnaars 265

Top Stock

De grootste klasse is wederom de Top Stock met 26 rijders. In de finales zijn deze opgesplitst in twee groepen van 13 en op de grote rijdersstelling past dit. Ook het circuit heeft voldoende ruimte voor zoveel rijders. Leon wint alle drie de B-finales. Dirk wint de eerste finale afgetekent. In de tweede zien we Jan, Dennis, Michel en Fred sterk opkomen, maar houdt Dirk het hoofd koel en rijdt naar een verdiende overwinning. Jan pakt net de derde finale, die verder rommelig verloopt. Uitslag: Dirk, Jan, Fred (Eric op de foto) en Michel net op plaats 4.

Tam NL BE Winnaars 267

M-chassis

De M-chassis komt optimaal tot zijn recht op een kort technisch circuit. Op het grote circuit in Rucphen duurt het rechte stuk lang en moeten de rijders tegelijkertijd heel geconcentreerd en strak blijven rijden, want de verschillen zijn heel klein. Tijdens de finales zien we een mix van de M05V2 en de nieuwe M07. De snelste kwalificatie over vijf minuten is gereden met een M05 en ook de uiteinderlijke winnaar gebruikt dit chassis. De snelste rondetijden zijn echter met een M07 gereden. Er zijn 16 rijders en de overwinning gaat verdiend naar gelegenheids M-chassis rijder Bram, voor Fons en Patrick.

Tam NL BE Winnaars 271

Euro TW

Bij de Euro TW is vrij massaal het vorig jaar geïntroduceerde TA07 chassis gebruikt. De overbrenging is vrij waardoor de snelheden hoog zijn. Enkele goede Belgische rijders hadden niet goed het reglement gelezen wat betreft de 16T motor en besloten helaas op zondag niet te komen (de oudere 16T is sneller en was in België in 2017 ook toegestaan). Er zijn toch nog 16 rijders. Vooraan was het voor Eric nooit spannend, daarachter maakten André en Mario er een mooi gevecht van. Uitslag: Eric, André, Mharryo.

Tam NL BE Winnaars 273

Euro GT

In de Euro GT zette Robert de zegereeks van 2017 voort en corrigeerde een mindere tweede finale met een zeer overtuigende derde. Peter en Michael volgden op ruime achterstand.

Tam NL BE Winnaars 274

Formule 1

De acht Formule 1 rijders sloten de dag af, waarbij Nick eerst Robin en vervolgens Martijn vlak achter zich wist te houden. Uitslag Nick, Robin, Martijn.

Tam NL BE Winnaars 275

Bekijk deze foto set op Flickr

Voor de prijsuitreiking was er nog een grote tombola met door de sponsoren beschikbaar gestelde prijzen. En tijdens de prijsuitreiking waren er naast bekers voor de A-finale podiums ook aandenkingen voor de B-finalisten. De jonge Fighter Buggy rijders gingen uiteraard allemaal met een prijsje naar huis.

Het was weer een geslaagde dag, die ondanks de matige weersvoorspelling toch droog is gebleven.

Namens de organisatie willen we hierbij alle sponsors bedanken die meegeholpen hebben aan weer een mooi raceseizoen in 2017:

Rapid Hobby Import, Marco Model Cars, De Heilige Koe, Ted RC shop, The Border, T2M, Tamiya RC shop Menen, ModelAction.

En natuurlijk alle clubs en hun vrijwilligers, voor alle gezellige races van afgelopen seizoen.

Tamiya Cup NL

Facebook NL

Tamiya Cup BE

Facebook BE

MacDeBaanbrekers.nl

Bekijk deze foto set op Flickr

Bekijk deze foto set op Flickr

Bekijk deze foto set op Flickr

Bekijk deze foto set op Flickr

Bekijk deze foto set op Flickr

 

Tam NL BE Winnaars 276

Tags: RHI, Tamiya Cup, Mac de Baanbrekers, Rucphen, België-Nederland