Verslag

EuroCup Finale 2017 Sonneberg [D] | Tamiya

De EuroCup in Sonneberg (Duitsland) is een Duitse finalewedstrijd van hun Tamiya Cup. Elk jaar doen hier ook een aantal rijders uit andere landen aan mee, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Hongarije en dus ook Nederland. Onder leiding van Vincent Paternotte deden er zes Nederlanders mee aan deze editie van 2017.

20785684 695562947302978 1724589368879461043 o

- Maarten (Stock) en Joost Wouters (Gentleman)
- Andre Heskamp (Gentleman en Euro-GT)
- Martijn van der Heijden (M-chassis en Euro-GT)
- Michael Lepelaar (Gentleman en Euro-GT)
- Vincent Paternotte (Gentleman)

De wedstrijd was op 11 - 13 augustus 2017, maar we vertrokken al op dinsdag 8 augustus.
Samen met Andre en Martijn vertrok we naar Sonneberg. Vanaf het huis van Andre is dat ongeveer 5 uur rijden. Maarten en Joost waren al in Sonneberg aangezien zij al op de camping stonden vlak bij de baan.
Vincent zou woensdagmiddag arriveren.

20170811 095935

Woensdag
Bij aankomt op de baan bleek dat er al het een ander gebeurd was op de baan met betrekking tot de reservering van onze plaatsten in de pits. Joost was zo aardig om (zoals elk jaar) een aantal plaatsen te reserveren voor ons in de pits. Een bepaald Duits team was het daar niet mee eens en had onze reservering verwijderd. Best wel apart aangezien zij dus schijnbaar wel het recht hadden op een plek in de pits en wij dus niet. Joost kwam dus terecht in het midden van een puur stukje Duits 'handdoekje leggen'. Gelukkig kreeg Joost steun van bijna alle andere rijders die getuigen waren van dit stukje toneelspel en werd de orde hersteld en kregen we onze reservering terug.
De woensdag kon gebruikt worden om vrij te trainen, omdat dit een druk bezochte wedstrijd is (tegen de 200 deelnemers) is trainen niet altijd makkelijk gezien de drukte op de baan.
Echter was het op woensdag nog niet zo druk dus konden we goed trainen. Het helpt ook dat het een grote baan is met een zeer grote rijderstelling, met 20 man tegelijk rijden is mogelijk.
Het weer was nu nog best goed, daarover later meer :)
Met de TT02S voor de Gentleman klasse reed ik een aantal rondjes. Net als in Nederland reed de auto goed maar ik mistte nog wel wat ten opzichte van de rest. Even nadenken dus hoe wat dat konden oplossen.
De 419x voor de Euro-GT reed naar behoren maar hier lag niet mijn focus. Gewoon een leuke klasse om er bij te doen. De Duitsers zijn zeer snel in deze klasse en zou heel moeilijk zijn om in de buurt te komen.

20170811 160856

Donderdag
In de ochtend kon er nog vrij getraind worden en werd al wat drukker op de baan. Met de 419x vond ik het te gevaarlijk op de baan dus weinig gereden. Met de 10-turns motor is het snelheidsverschil op de baan aanzienlijk en zit een ongeluk in een klein hoekje. Met de TT02S kon ik wel even lekker rijden echter kreeg ik al snel op de dag een ongelukje. Een vrij onschuldig tikje met een mini resulteerde in een crash met een veel snellere auto. Het vervelende was dat bij mij de hele achterkant van de auto gereden werd, de onderdelen vlogen in het rond. Niet echt prettig dus. Na inspectie bleek dat de hele badkuip vervangen moest worden. Na wat sleutelwerk en wat zuchten, lol, was de auto weer in perfecte staat. Mede dankzij de onderdelensupport van Andre en Vincent. De TT02S was in bruikleen van Andre en mijn body (Mercedes SLS) van Vincent.
In de middag werd er 1 training gereden in de groepen van de kwalificatie welke op vrijdag zou beginnen. Na de getimede training bleek ik nog wat tekort te komen met de TT02S maar aangezien ik op oude banden reed had ik wel vertrouwen dat dit goed zou komen. De auto voelde goed en ik moest alleen nog even wennen aan de baan. De baan is hoge snelheid met 2 moeilijke chicanes. Hier moet je wat risico nemen om tijd te winnen. Maar tijd verliezen is heel makkelijk.

20170813 094234

Vrijdag
Hier kwam het weer wat we de hele verdere wedstrijd zouden hebben, nat! In de ochtend zag ik deze omstandigheden niet zo zitten. Had eerlijk ook geen rekening gehouden met regen. Mijn waterdichte ontvanger was eerder dit jaar al overleden en ik had alleen een paar geplastidipte ontvangers bij me. De regelaar en motor (Dragster3) hebben gelukkig geen last van regen, deze zijn goed waterdicht. Nu de nieuwe banden van de wedstrijd gemonteerd en alles zo goed mogelijk tegen het water beschermd.
De eerste van 3 kwalificaties ging heel goed eigenlijk. De rest had meer moeite met de omstandigheden en tot mijn verbazing had ik de snelste tijd. De tweede kwalificatie was iets droger maar de baan was nog nat. De grip was beter en we konden nu snellere tijden neerzetten. Deze tweede kwalificatie ging voor mij zeer goed en kon met ruime 6 seconden voorsprong weer de snelste tijd neerzetten. De rest van de gentlemen werden nu wat nerveus, lol. De derde kwalificatie ging ook goed al was het verschil met de nummer 2 nu een stuk kleiner. Weer een snelste tijd betekende een perfecte start van de wedstrijd.
De Euro-GT ging ook wel redelijk rond en door de natte omstandigheden kon ik zo rond de 5de of 6de plaats rond rijden.

20170811 160908

Vrijdagavond 'De Endurance Truck race'
Inmiddels een traditie om op vrijdagavond na de kwalificaties van die dag een endurance race te houden. Het Nederlandse team heeft hierin een reputatie in Sonneberg.
In 2015 werd er gereden met de Porche 911 en kon het team de race al winnen. In 2016 werd er met de toen gloednieuwe Euro Race truck op TT01E chassis gereden. We werden toen tweede op korte afstand van de nummer 1 (wat een all star team was met Duitse toprijders)
Dit jaar werd er weer gereden met de Truck, maar ipv een 16t motor was er nu gekozen voor de 18t motor, we waren er op gebrand om het weer goed te doen. Er waren 9 teams aangemeld maar 1 team lukte het niet om de auto rijklaar te krijgen dus werden het uiteindelijk 8 teams die de strijd aangingen. Andre had een verse TT01E opgebouwd voor deze race en vlak voor de race werd deze afgemaakt met de elektronica, nieuwe banden en gaan. Het was inmiddels zeer nat en vele plassen op de baan. Het zou een hele uitdaging worden om 2,4 uur non-stop in de regen te rijden. De auto was uitgevoerd met een waterdichte ontvanger en de rest is standaard waterdicht. We reden met de Carson 3400 LiPo accu's en 18t Dragster3 set met 55/25 overbrenging en de Truck banden natuurlijk. Dit is allemaal voorgeschreven. Na een paar oefen rondjes bleek de auto goed te rijden. Martijn en Michael waren de vaste rijders en moesten het gaan doen.

De kwalificatie is 1 vliegende ronde, zonder oefenrondje dus alles moet in 1 keer goed gaan. Oh ja, de hele race werd in de omgekeerde rijrichting gereden. Even wennen, maar uiteindelijk goed te doen.
De kwalificatie werd door Michael gedaan en ging lekker wat de snelste tijd opleverde. Uiteindelijk in een endurance race niet zo belangrijk maar wel leuk. De start werd gedaan door Michael. De eerste rondjes waren niet mijn beste en raakte al snel in het achterveld maar omdat de auto zeer goed reed en ook snel was kon ik makkelijk terugrijden naar de leiding. De accu ging 30 minuten mee dus dat was makkelijk rekenen. Na 2 stints had ik er 1 uur opzitten en dat is ook wel genoeg, dan krijg je overal kramp, lol. Na een uur rijden hadden we inmiddels 6 ronden voorsprong. Martijn nam het van mij over en reed ook een compleet uur. Na 2 uur hadden we al 11 of 12 ronden voorsprong dus we gingen lekker. De laatste 24 minuten nam ik het roer weer over van Martijn. De laatste minuten konden we door de grote voorsprong nog een beetje gek doen door een drift momentje in te bouwen elke ronde. Want ondanks de goede grip in de regen kon je ook nog lekker glijden. Martijn had al en paar aardige slidings neergelegd en moest ik ook maar wat doen :) Al met al een perfecte race met geen enkel probleem aan de auto. En weer een mooie overwinning voor het Nederlandse team.

20170813 115026

Zaterdag
De dag begon weer nat. De vierde kwalificatie kon ik weer als snelste afsluiten. Aangezien er 6 kwalificaties waren en de 2 beste tellen was ik nog steeds niet zeker van de pole. Het werd even droog en de baan droogde op. Nu zou blijken of het op een droge baan ook kon lukken. De vijfde kwalificatie was geheel droog en de auto iets aangepast om te rijden op hoge grip te verbeteren. Vooral harder geveerd en de rijhoogte iets lager. Ging eigenlijk best wel goed. Maar het was duidelijk dat de lokale rijders beter met het droge konden omgaan dan met het nat. Toch kon ik er een 2de plaats uitslepen op minder dan een seconde van de snelste. Niet gek dus. Maar de pole was niet zeker als degene met nu de snelste tijd dat nog een keer kon doen. De laatste kwalificatie was ook droog en met nog een kleine aanpassing op de vering gingen we kijken of we weer het snelste konden zijn. Het was een zeer spannende strijd waarbij er meerdere rijders de snelste tijd konden rijden. Uiteindelijk verloor ik de snelste tijd op 0,1 seconde. Van degene die mij in de 5de kwalificatie ook had verslagen, geen pole dus. Een beetje zuur, maar het was een spannende strijd dus dat maakt het toch mooi. Moet ook zeggen dat er in deze klasse grote sportiviteit was en dat er netjes gereden werd. Met de Euro-GT ging het zoals verwacht. Toen het droog werd ging het nog veel harder en verloor ik een paar plekken maar nog steeds top 10. Met meer regen opkomst voor de zondag waren er zeker goede mogelijkheden.

20170813 145520

Zondag
Op de zondag alleen finales. 3 keer voor de A-finales en 2 keer voor de B-finales en lager. De eerste finale was dus weer nat. De auto was nog een beetje afgesteld op droog weer maar door de rijhoogte wat te verhogen en de veren zachter moest het goed komen. De eerste finale was mooi en sportief. Ik kon goed wegkomen en de eerste chicane goed doorkomen, zeer belangrijk op deze baan.
Ik kon een aardige inhaalactie doen op de nummer 1 en toen redelijk makkelijk voor blijven. De eerste winst was binnen. Nu kijken of dat nog een keer kan.
De 2de finale was ook nat, dus had goede hoop. Helaas kwam ik na een goede start nu niet goed door de eerste chicane. De auto ging iets glijden en dan word je meteen aangereden door de 13 man achter je.
Jammer maar helaas. Ik moest proberen terug te rijden naar voren. Dit lukte heel aardig en kon nog een vijfde plaats bereiken met slechts enkele seconden achter de winnaar.
De 5 minuten finales zijn echter niet lang genoeg om veel goed te maken. Dan moest de derde finale het maar gebeuren.
Maar ja, dan slaat de pechduivel toe. De baan was eigenlijk helemaal opgedroogd en ik had gegokt dat het droog zou blijven dus de auto iets aangepast naar droog weer. Vlak voor onze finale ging het regenen. De start was redelijk maar niet perfect en even later kreeg ik duwtje op het rechte eind van de uiteindelijke winnaar. Ik belandde in het gras en was absoluut niet blij aangezien het volkomen onnodig is om iemand te raken op het rechte stuk met deze lage snelheden, er was ruimte zat. Een klein beetje regen was niet erg maar tijdens de race ging het plenzen. Het racen veranderde in speedboot racen. Mijn set-up was daar niet geschikt voor en er waren een paar mensen die duidelijk beter rond gingen. Een vierde plaats was het resultaat. Jammer dat het zo eindigde, maar nog wel een derde plaats algemeen. De uiteindelijke winnaar kwam van plaats 6 op de start grid, dat zegt wel iets over de omstandigheden. Ondanks dat ik niet zo blij was met het tikje op het rechte stuk kwam hij wel netjes naar me toe om me te complimenteren met mijn wedstrijd.
Hij gaf toe dat hij heel veel geluk had en ook niet goed begreep dat hij er zo doorheen was gekomen. Uiteindelijk maakte het niet zoveel uit aangezien de omstandigheden veel meer invloed hadden dan het tikje. Toch een sportief einde zoals dat natuurlijk ook hoort bij de Gentlemen, lol Al met al een mooie strijd en wedstrijd in de Gentleman klasse, met veel aardige (oudere) mannen ☺De Euro-Gt kan ik opsommen als "ach". Af en toe reed de auto goed en andere keer totaal geen grip. Een negende plaats algemeen in de finale van 15 man was het resultaat.

20170813 182455

Conclusie
De Duitse importeur organiseert elk jaar weer een mooi evenement. Waar alles strak en goed geregeld is. Moet ook wel met bijna 200 deelnemers. De Technische keuring was uitmuntend. Zelfs alle motoren werden gemeten om uitwassen eruit te halen. De Dragster3 set werd dit jaar in alle klasse (behalve stock) gebruikt en we hebben niet gehoord dat dit bij iemand een probleem opleverde. Ook in de regen functioneert deze set feilloos. Toch wel een voordeel van sensoorloos.

Opmerkelijke feitjes
• Stock klasse (voor de jeugd) reed met een "pool" motor (Cupmachine) Dat betekent dat je elke race een andere motor gebruikt en deze vlak voor de race moeten worden ingebouwd.
• Vorig jaar hadden ze die "pool" motoren ook met andere klasse met brushless maar dit jaar zijn ze daar vanaf gestapt. Is ook een hoop extra werk, het in en uitbouwen.
• De top-stock klasse reed met de 18t set, max 5,7 verplaatsing
• De m-chassis klasse reed met de 16t set, max 20t
• De Gentleman klasse reed met de 16t set, max 5,7 verplaatsing
• De Euro-TW reed met de 14t set, max 5,7 verplaatsing
• De Euro-GT reed met de 10t set
• De F1 klasse reed met de 18t set. Voor de F1 bestaat er een regelaar zonder fan zodat deze wat compacter is.
• Je moest met handout banden van de organisatie rijden. Voor de Tourwagen klasses de A-slick met zwarte inserts. En bij de Mini’s de A-slick met harde foam insert.
• Bij de meeste klassen moest je ook een accu van de organisatie gebruiken. Carson Lipo 3400.
• Dit alles geeft dat er een behoorlijk gelijk speelveld ontstaat.
• De regen gaf relatief weinig problemen. Er reden veel mensen in de regen gewoon door.
• De M07 was nog niet toegestaan in de M-chassis klasse, in verband met niet genoeg leverbaarheid in Duitsland. Grappig was dat Nederland daar mede verantwoordelijk voor was, een zeer groot deel was naar Nederland gegaan :)
• Volgend jaar is er in Duitsland ook een Truck klasse. Met de 18t brushlessset.
• Er komt een M07 klasse met de 14t motor (let op dat was een voorstel). Dit deed menig wenkbrauw fronsen aangezien men de 14t veel te snel vind voor de M-chassis en waarom 2 m-chassis klassen.
• Omdat er dus 2 nieuwe klasse bij komen gaan ze ook 2 klasse schrappen en dat zijn Euro-GT en F1. Deze klasse hebben in Duitsland een kleine opkomst.
• Dit alles zegt niks over de Nederlandse Tamiya Cup omdat wij ons eigen plan trekken!

Organisatie Tamiya Cup NL

Tamiya Cup NL

RHI

Tags: Tamiya, RHI, Tamiya Cup, Sonneberg, Euro Cup

Nieuws Rijden RC
  • 13 januari 2021
  • By RC-redactie

Fire Dragon 'Special Edition' | Tamiya

Tamiya Fire Dragon 1:10 'Special Edition' De Fire Dragon was de machine die werd gebruikt door de hoofdpersoon van de mangaserie "Radicon Boy" en werd voor het eerst uitgebracht als een RC-model in...