Verslag

CAT XLS Masami - Rijverslag, deel 3 | Schumacher

In mijn herinnering was de CAT heel snel, maar ook heel lastig en nerveus om mee te rijden. We zijn dus benieuwd naar de ervaring met de replica versie ook in vergelijking met moderne buggy’s.

Het bouwverslag sloten we af met de afronding van het bouw (inbouw apparatuur) en een vergelijking van het ontwerp van de CAT XLS met dat van hedendaagse buggy’s. Zoals beschreven, is de aandrijflijn van dit dertig jaar oude ontwerp niet geschikt voor de huidige borstelloze motoren met hun grote vermogens. Wel is de aandrijving door de snaren heel efficiënt. Schumacher adviseert in de handleiding om maximaal een 17.5T brushless te gebruiken. Het vermogen van zo’n 17.5T komt aardig overeen met het vermogen van de motoren die destijds gebruikt werden. Na het monteren van de motor, regelaar, low-profile servo en de shorty LiPo accu werd het tijd voor een rijtest.

 MG 9483

Het grootste deel van deze test vond plaats op het circuit van MAC de Kempen, in Duizel. Vanuit Eindhoven is dat binnen een kwartier te bereiken. Het circuit van MAC de Kempen heeft een ondergrond van kunstgras met daarin veel losse kleine steentjes, gelukkig ligt het meeste ervan buiten de ideale lijn. Uit eerdere ervaringen weten we dat die steentjes afgesloten spurgears snel kunnen ruineren. De aansluitende boven- en onderbody’s maken de CAT XLS goed dicht tegen vuil van buitenaf. De tandwielen bevinden zich wel in een open ruimte, zodat binnen dringende steentjes zich makkelijk van de tandwielen verwijderen.

 MG 9484

We zijn in eerste instantie begonnen met de in de kit meegeleverde noppen banden, hetzelfde type als die in 1987 gebruikte versie. Ook hebben we een setje moderne mini spikes van Schumacher meegenomen en deze gelijmd op witte velgen die we nog uit begin jaren negentig hadden liggen. Voor we gaan rijden controleren we even de instelling van differentieel, integrator en het voordifferentieel. Het differentieel mag iets strakker, de integrator is iets losser gezet. Dit is makkelijk en nauwkeurig van buitenaf uit te voeren.

 MG 9562

De CAT XLS blijkt verrassend snel en rijdt stabiel en makkelijk. De basis afstelling is een beetje onderstuurd. Na een paar rondes monteren we de modernere mini spike banden en geven de motor iets meer timing. De banden hebben duidelijk meer grip en de CAT heeft nu ook meer snelheid.  De CAT springt goed over zowel de lage als de hoge springheuvels, met een lichte neiging om de neus naar beneden te duwen. De veren en dempers zijn vanuit de kit al behoorlijk goed en hoeven we vooralsnog niet aan te passen.

 MG 9499

Na zo’n tiental ronden voelt de CAT ineens als een 2WD, en maakt een ratelend geluid. Het blijkt dat het blok om het voordifferentieel is los geraakt. We hadden de schroeven niet vast genoeg gezet. Na het opnieuw afstellen van de spanning van de voorsnaar, gaan we weer verder. Door het lage gewicht van net 1500 gram, voelt de CAT heel lichtvoetig aan vergeleken met de zwaardere moderne buggy’s. Dat extra gewicht en de hogere stijfheid van chassis en van de wielophanging geeft de moderne buggy een robuuster gevoel en daarmee zijn op het kunstgras hogere bochtsnelheden mogelijk. Ook zijn bij een moderne buggy alle onderdelen, zowel van de wielophanging als de aandrijving, veel steviger uitgevoerd, een gevolg van 30 jaar ontwikkeling!

 MG 9519

We ondervonden twee nadelen tijdens de test. Ten eerste de wielophanging die nauwelijks instelmoglijkheden heeft, eigenlijk kunnen alleen toespoor en rijhoogte worden veranderd. Meer is mogelijk, maar dan moet je andere glasfiber delen en ringetjes monteren. Als tweede nadeel blijkt de bevestiging van de spoiler met staaldraad kwetsbaar.

 MG 9542

We hebben met veel plezier met de CAT XLS gereden tijdens de testperiode. De door Schumacher geadviseerde 17.5T motor is een juiste keuze voor dit chassis. De aandrijflijn van deze replica voldoet bij deze motor, maar als je heel vaak met de XLS wilt gaan rijden of een motor met iets meer vermogen wilt gebruiken dan adviseren we om de optionele moderne aandrijfset (U7236) te monteren. Die maakt de aandrijflijn veel robuuster en makkelijker in onderhoud.

 MG 9539

Tijdens de test blijkt de CAT ook naar moderne maatstaven een heel efficiënte aandrijflijn te hebben. We reden makkelijk 20 minuten op een LiPo accu. En de CAT rolt merkbaar licht. Van het nerveuze rijgedrag blijkt bij de XLS niets meer over te zijn. De CAT XLS is een makkelijk te rijden en stabiele buggy. Wel voel je dat de CAT XLS merkbaar lichter is dan een moderne 4WD buggy.

Intro, deel 1

Bouwverslag, deel 2

Schumacher RC Racing

MacDeKempen.nl

 

Tags: Schumacher, CAT XLS Masami, Rijverslag