Verslag

Beast II 6x6 Truck | RC4WD

Als je denkt dat 1:14 trucks het exclusieve terrein van Tamiya is dan schudt de Beast II van RC4WD je wel even wakker. Met een totale lengte van 70 cm en een rijklaar gewicht van 5,3 kg hoort de Beast II bij de grote jongens, dit geldt trouwens ook voor de bouwtijd want deze kit even snel in elkaar zetten is er niet bij. Alleen al bijvoorbeeld de 120 boutjes en moertjes die de zes beadlock velgen bij elkaar houden zorgen daar wel voor!

Bekijk deze foto set op Flickr De Beast II is overduidelijk geïnspireerd op de MAN KAT1 6X6 7T, een truck die heel lang het werkpaard is geweest bij zowel het Duitse als het Belgische leger en waar er nog genoeg van rondrijden, google maar eens. Natuurlijk worden net als bij de 1:1 uitvoering alle zes de wielen aangedreven, niet onafhankelijk van elkaar maar per as zoals gebruikelijk bij trailvoertuigen. Niet zo gebruikelijk is de standaard aanwezige 2-versnellingsbak waardoor de Beast II over een lage en hoge gearing beschikt waardoor hij niet alleen in het terrein maar ook op de weg zijn MANnetje staat.

Bekijk deze foto set op Flickr

Voorbereiden
De Beast II is dus een echte bouwkit opgebouwd uit aluminium, delrin en hard plastics. Het chassis wordt gebouwd door delen aan elkaar te verbinden met boutjes of boutjes met zelfborgende moertjes. Omdat veel delen metaal op metaal verbindingen vormen is het gebruik van een borgmiddel een must, zelf gaat mijn voorkeur uit naar een gel, met een mooi woord ook wel Anaerobic gel borgmiddel genaamd, omdat dit beter doseerbaar is aan te brengen, maar een vloeibare variant kan natuurlijk ook; het belangrijkste is dat je het gebruikt. Op een paar kleine delen na, zoals de ophangbeugels van de spiegels, is de body volledig in kunststof uitgevoerd, zoals gebruikelijk heb ik deze verlijmd met Contacta van Revell een vloeibare plastic lijm die je zowel met een naaldje als met een kwastje kunt aanbrengen. Achteraf realiseer ik mij dat de Beast II anders als eerder gebouwde trucks ‘die hun meters op een zo vlak mogelijke ondergrond maken’ het een stuk lastiger gaat krijgen tijdens een trail en dat deze manier van lijmen misschien niet de beste is en je beter gebruik kunt maken van een secondelijm. Neem wel een trage uitvoering, bijvoorbeeld de groene (±10 sec) of gele (±30 sec) uitvoering van het merk Zap zodat je de tijd hebt om de delen goed tegen elkaar te zetten, ook vullen deze dikkere varianten spleetjes beter op.

Uitpakken
Zie je bij competitieauto’s nog wel eens dat fabrikanten een zo klein mogelijke verpakking voor hun kits proberen te maken, bij RC4WD krijg je waar voor je geld, de Beast II is een groot model, dus wordt hij ook geleverd in een grote verpakking waarin de grote delen keurig een plaatsje hebben gevonden in de uitsparingen van één van de drie schuimplaten. Onder de laatste plaat vind je de 39 zakjes gevuld met schroefjes in alle mogelijke maten en 25 zakjes met daarin de metalen kleindelen, zoals het gaas voor het dakluik en de onderdelen om de verbindingsstangen van de ophanging te maken.

Handleiding
Ook vind je hier de bouwhandleiding die zonder al te veel kennis van het Engels te lezen is, als je weet dat ‘Bag’ zakje betekent kom je al een heel eind. De tekeningen, zeker die van de bouw van de body, vragen wel wat ervaring in het lezen van dit soort afbeeldingen en zijn soms wat verwarrend maar met goed kijken en eerst passen en niet gelijk lijmen is het goed te doen en levert het (mij in ieder geval) aan het eind meer voldoening op.

Bekijk deze foto set op Flickr

Body
Omdat een interieur ontbreekt besluit ik om de binnenkant van de cabine zwart te maken zodat deze later als het model klaar is niet meer opvalt. Maar alleen zwart is wel erg zwart dus plaats ik onderin de cabine twee blauwe LED’s die later een speels blauwe schijn moeten geven in de zwarte cabine. Een tien voor het idee vind ik zelf, maar achteraf een onvoldoende voor de uitvoering want ik vergeet de LED’s omhoog te richten waardoor ze nu de zwarte deuren van de cabine verlichten en het blauwe licht alleen te zien is als het heel, heel, heel erg donker is. Achterin de cabine vind je een enorme ruimte, groot genoeg om bijvoorbeeld een Multifunctionele eenheid zoals de MFC-01 van Tamiya in onder te brengen of een printplaatje met daarop bijvoorbeeld de weerstanden voor je LED’s. Mocht je zoiets willen doen maak dan eventuele openingen voor bijvoorbeeld draden, stekkers, schakelaars en dergelijke voordat je begint met in elkaar lijmen want daarna kun je er vaak niet meer zo makkelijk bij. De ruimte zelf is achteraf goed bereikbaar via het dakluik dat voorzien is van een sluiting en scharnieren, die scharnieren kun je het beste vooraf in elkaar zetten en daarna pas op hun plaats lijmen. Op deze manier zitten ze mooi in lijn en is het makkelijker om de e-clips te monteren die op de uiteinde van de asjes zitten.

Ruiten
De voor- en zijruiten zijn voorzien van beschermfolie en daardoor goed te gebruiken om de openingen af te sluiten tijdens het spuiten van de cabine. De zijruiten zet je tijdelijk vast met een paar stukjes dubbelzijdig tape, voor de beide voorruiten werkt deze methode niet omdat ze in de sponning vallen. Hier verwijder je de folie die aan de binnenzijde zit en lijm je de ruiten op hun plek, de folie aan de buitenzijde verwijder je natuurlijk pas na het spuiten. Dan monteer je ook pas de afwerklijsten rond de ramen.

>> Een bouwtechnisch hoogstandje en een aanrader voor iedereen die bouwen haast nog leuker vindt dan rijden. <<

Andersom
Volgens de bouwbeschrijving moet eerst de voorkant van de cabine vastgezet worden en daarna pas de zijkanten, door het ontbreken van referentiepunten is het heel lastig om te bepalen wat de exacte positie van deze voorkant wordt. Als je eerst de zijkanten monteert, die wel genoeg referentiepunten hebben qua positie, maak je het jezelf een stuk makkelijker en lijm je de voorkant daarna zo op zijn plaats.

Laadbak
De kolossale laadbak ontleent zijn stijfheid aan kunststof strippen die aan de binnen- en buitenkant tegen de bodem en zijwanden verlijmd worden. De afwerking van de bak is trouwens toch een echte lijmklus met zijn 58 kikkers, tien sluitingen en de elk uit 27 onderdelen bestaande gereedschapsbakken.

Nog niet
Lijm de laadbak nog niet op zijn onderstel zodat je deze kunt gebruiken als mal bij het plaatsen van je elektronica. Hier is voldoende ruimte voor op het chassis maar de dwarsbalken van het onderstel zitten hier en daar wel in de weg. Mocht je verlichting willen aanbrengen dan is het handig om ook de beide bevestigingen hiervoor nog niet vast te zetten.

Chassis
Zoals elke truck is ook de Beast II voorzien van een ladderframe, dus twee lange draagbalken met daartussen dwarsverbindingen vormen de basis van het chassis en daar worden alle onderdelen aan, op en tussen gemonteerd.

Voorgemonteerd
Hoewel uit bouwtechnisch oogpunt niet wenselijk is het toch wel prettig dat RC4WD onderdelen als de 2-versnellingsbak, differentiëlen, tandwielkast en schokbrekers al gemonteerd heeft voor je. Ook is, waar nodig, al vet aangebracht en er is dus geen noodzaak om ze te openen behalve natuurlijk als je de constructie wilt bekijken van bijvoorbeeld de 2-versnellingsbak.

Triangel
De driepuntstriangelophangingen zorgen voor een grote beweeglijkheid van de ophanging, een must bij trailrijden waarbij de ondergrond natuurlijk niet echt vlak is. Ondanks die beweeglijkheid is de constructie trouwens praktisch spelingsvrij. Draai bij het monteren eerst het draadeind in de kunststof kogelkop en daarna met wat borgmiddel in de metalen stang, dit omdat je nog draad moet tappen in het kunststof en dat lukt zo beter.

Schakelservo
De bak schakelt heel soepel, tenminste zolang je zorgt dat het model rolt. In stilstand loop je het risico dat de tandwielen niet gelijnd staan waardoor de servo arm niet zijn volledige slag kan maken met als eindresultaat gestripte tandwielen in je schakelservo. Een servosaver kan dit voorkomen, maar het geheel zo afstellen dat je altijd in de laagste versnelling start en alleen schakelen als je rijdt lukt ook goed. Aan de servo zelf hoef je niet al te hoge eisen te stellen elke standaardservo is hiervoor geschikt. Soepel schakelen gaat eigenlijk het prettigst met een stickzender, je kunt dan de schakelservo koppelen aan het kanaal dat aan dezelfde kant zit als je gasstick en door nu de stick naar links of rechts te bewegen schakel je terwijl je gasgeeft door de stick naar voren te bewegen. Om te voorkomen dat je de stick de verkeerde kant op beweegt kun je naast de stick een plaatje aanbrengen, waardoor je alleen nog naar voor- en achter kunt bewegen en bijvoorbeeld naar rechts.

Stuurservo
De stuurservo stelt bij trailrijden wel hogere eisen, hoe meer kilo’s houdkracht hoe liever. En dan val je tegenwoordig al snel in de categorie HV (High Voltage) servo’s, mits je ontvanger dit ondersteunt natuurlijk, iets wat bij de Multiplex SMART SX FLEXX die we gaan gebruiken het geval is. De keuze voor de Hitec HS-7954SH komt niet alleen door zijn enorme stelkracht van 24 kg bij 6V en 29 kg bij 7,4V maar ook omdat deze met de optioneel verkrijgbare HPP-21 programmeerbaar is waarbij de mogelijkheid om de eindpunten van de servo te kunnen instellen geweldig is omdat dit op de SMART SX zender niet kan.

Multiswitch
Met de komst van de Multiplex SMART SX komt ook de mogelijkheid om met de multiswitch de verlichting te sturen. Je kunt verlichting aan- en uit schakelen maar ook laten knipperen of flitsen, al deze functies kun je ook koppelen aan de stand van het gas of het stuur. Dus kun je het zo maken dat het cabinelicht gaat branden als de Beast II stilstaat en uitgaat als hij gaat rijden waarna de gewone verlichting begint te branden en twee felle LED’s zouden kunnen gaan knipperen als de Beast II achteruit rijdt. Helaas kwam de Smart SX te laat binnen om het boardje met weerstanden nog netjes een plaatsje te geven in de cabine en zit hij noodgedwongen onder de cabine.

Bedrading
Met verlichting komt automatisch ook bedrading en dat is nog wel even puzzelen omdat de achterlichten op de laadbak zitten en de laadbak moet weer van het chassis af kunnen om bij de rijaccu te komen. De bedrading moet dus zo gelegd worden dat er ruimte genoeg overblijft om de bak naast de Beast II te kunnen zetten. Omdat de accu en de elektronica alle ruimte in het midden van het chassis opeisen moet de bedrading dus meer naar buiten gelegd worden, hiervoor kun je mooi gebruikmaken van de gaten in het onderstel van de laadbak.

Bekijk deze foto set op Flickr

Regelaar
Ik ben een groot voorstander van brushed motoren bij trailrijden en RC4WD heeft hier prima combinaties van regelaar en motor voor die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. Zo zijn alle motoren gebouwd met de nadruk op trekkracht en beschikt de Outcry snelheidsregelaar over dragbrake waardoor je voertuig niet terugrolt op een helling en zit er standaard een los BEC systeem op die er te allen tijde voor zorgt dat er minimaal 6V-5A beschikbaar is voor je ontvanger en servo’s. Programmeren kun je niets aan deze plug and play regelaar en hij is geschikt voor brushed motoren met meer dan 30-turns. De aparte BEC aansluiting zorgt er wel voor dat de 4-kanaals ontvanger volledig gevuld is.

Snel
De 35-turns Boost motor waar mijn keuze op gevallen is geeft de Beast II vleugels, in de lage gearing gaat het nog maar schakel je naar de hoge gearing dan gaat de truck er echt razendsnel vandoor. Een 45-turns of misschien wel 55-turns exemplaar zou achteraf denk ik een betere keus geweest zijn en een realistischer beeld opleveren. Gelukkig is dit snel te verhelpen omdat je makkelijk bij de motor komt, net als in het echt gewoon een kwestie van de cabine openklappen.

Beadlock
De rail- en crawlerbanden worden niet gelijmd maar geklemd tussen een ring en de velgrand, de boutjes die hiervoor gebruikt worden geven een heel echt gezicht aan de wielen, bij de Humvee 1.9 velgen zitten de binnenste rij boutjes er zelfs alleen maar om dit beeld te versterken. Dit doen ook de gebruikte Mil. spec. ZXL 1.9 banden met hun blokprofiel.

Bekijk deze foto set op Flickr

Opties
In de cabine is een uitsparing gemaakt voor een reserveband, de beugel om deze band te bevestigen wordt meegeleverd maar de band en velg niet. Dit is een optie die niet mag ontbreken vind ik en dit geldt ook voor de sleepogen op de voorbumper, deze zal je niet snel nodig hebben maar mogen zeker niet ontbreken want de Beast II is natuurlijk uiterst geschikt om een ander uit de problemen te helpen. Verder staan er op de lijst verschillende aandrijfassen om de standaard exemplaren te vervangen of je die nodig hebt is een beetje afhankelijk van wat je wilt gaan doen met de Beast II. Als je hem niet te zwaar belast zijn de standaard exemplaren voldoende sterk, tenminste als je de metalen ringen niet vergeet te monteren. Doe je dit wel dan draai je waarschijnlijk de aandrijfassen uit elkaar als het wat zwaarder wordt, met een beetje geluk blijft daarbij alles heel en kun je ze weer in elkaar drukken en de ringen alsnog monteren. Hoe ik dit weet, uhhh... laten we het er maar op houden dat ik het weet, punt.

Bekijk deze foto set op Flickr

Kleur
Als je over een kleur voor de Beast II nadenkt dan is een militaire uitvoering natuurlijk het eerste wat bij je opkomt. Maar een snelle afbeeldingen speurtocht in Google leert dat er daar al flink wat van zijn dus dat wordt hem zeker niet wat mij betreft. Gelukkig zijn er ook een aantal 1:1 exemplaren op de particuliere markt terechtgekomen en de Continental Drilling Company is geboren, ze gebruiken de Beast II om voorraden naar de boorrigs te brengen en deze is op de terugweg, daarom is hij leeg en heb je een mooi zicht op de roestige laadvloer. De tekst heb ik verkeerdom aangebracht, dus eerst het vlak oud wit gespoten, daarna de tekst aangebracht en alles steenrood gespoten. Voor het weatheren heb ik de tekst weer verwijderd zodat een best realistisch beeld is ontstaan.

>> De Beast II is overduidelijk geïnspireerd op de MAN KAT1 6x6 7T.  <<

Conclusie
Een bouwtechnisch hoogstandje en een aanrader voor iedereen die bouwen haast nog leuker vindt dan rijden. De rijprestaties zijn gewoon goed en de Beast II gaat echt heel lang door, door de vele onderdelen waaruit zowel de cabine als de laadbak zijn opgebouwd is de schade waarschijnlijk flink bij een buiteling en ik weet dan ook niet of we hem tijdens een evenement als Walk The Trail zouden inzetten. Meenemen wel, want ik weet zeker dat er veel aandacht zal zijn voor deze 6X6 truck.

Peter Boots

rc4wd.com

rc-design.be

Tags: Off-road, RC4WD, Scaler, Beast II, 1:14, Truck

Nieuws Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By RC-redactie

Gelände II RTR | RC4WD

RC4WD Gelände II RTR met 2015 Land Rover Defender D90 Hard Body - Autobiography Limited Edition & Heritage Edition - RC4WD werkt samen met Land Rover om de RC-gemeenschap twee gloednieuwe, officieel...

Nieuws Rijden RC
  • 03 april 2020
  • By RC-redactie

Terra Scorcher (2020) | Tamiya

Tamiya Terra Scorcher (2020) 1:10 Een legende keert terug! De buggy, die voor het eerst werd uitgebracht in 1988, is een favoriet van verzamelaars en beschikt rondom over een onafhankelijke dubbele...