Verslag

Audi R8 LMS Ultra FIA-GT3 | Losi

Zo lang als de naam van dit model is zo groot is hij ook. Bij dit 1:6 RC-model schieten de superlatieven te kort als je de doos ziet en opent. De doos waarin de Audi RTR zit is enorm, althans bij hetgeen ik gewend ben met 1:10 modellen. Met het gewicht van minimaal twee bakstenen is hij ook ‘loodzwaar’. De kap, een replica van de R8 LMS, is ontzettend mooi en gedetailleerd. Na de kennismaking van de 1:6 Audi met zijn grote 1:1 broer in M-auto magazine uitgave 71 nu eens kijken hoe dit monster zich op het circuit beweegt.

Zoals ik reeds zei wordt de Losi Audi R8 in een enorme doos geleverd en dat moet ook wel met zijn lengte van ruim 80 cm, breedte van 36 cm en een hoogte van ruim 20 cm en een leeg gewicht van 6,5 kilo. Naast het model is een Spektrum DX2e bijgeleverd (inclusief batterijen), wat klein gereedschap en twee pamfletjes. De één moet het ‘owner’s manual’ voorstellen en de ander een tekening waar alle onderdelen op staan waaruit de Audi is opgebouwd. Daar hadden ze wat mij betreft wat meer werk van kunnen maken.

Het enige wat je nog nodig hebt om te gaan racen zijn 2 2S of 3S lipo’s met EC5 connector  en een lader. Oh ja, als je gaat rijden zorg dat je voldoende ruimte hebt want hij gaat snel, heel snel...

Bekijk deze foto set op Flickr

De constructie
De Audi is een vierwielaangedreven auto. De aandrijftrein bestaat uit drie differentiëlen, twee voor de aandrijving van de voor- en achterwielen en één om de krachten tussen voor- en achteras te verdelen. De differentiëlen zijn met siliconenolie gevuld. Daarnaast een 160A ESC en een brushlessmotor ter grootte van bijna een cola blikje. Deze motor drijft uiteindelijk de vier onafhankelijk afgeveerde wielen aan met banden met een diameter van ruim 12 cm. Dit alles zit gemonteerd op een 3 mm dik chassis van 061-T6 aluminium. De kap is op het chassis gemonteerd middels acht inbusbouten (metrisch gelukkig) aan iedere kant twee stuks. De bouten zijn vrij lang en het plastic waarin ze zitten gedraaid biedt behoorlijk wat weerstand. Gevolg het de- en monteren van de kap kost je zomaar 15 minuten en levert tevens een lamme pols op. Gelukkig hoef je voor het plaatsen en vervangen van de LiPo’s niet telkens onder de kap te zijn. Losi heeft voor het plaatsen en vervangen twee openingen in de chassisplaat gereserveerd, deze worden afgesloten door twee plastic kleppen. Heel doeltreffend en in de praktijk bleek het een zeer werkbare oplossing te zijn.

AVC
Om de enorme power die de brushlessset levert een beetje gecontroleerd op het wegdek te krijgen is de Audi voorzien van het ‘Active Vehicle Control’  van Spektrum. Via de knop op de zender waarmee je normaal de steering rate instelt kan je bij gebruik van een AVC-ontvanger de mate van AVC traploos instellen van 0% - 100%. AVC heeft invloed op zowel het sturen als de mate van gas geven. Wat het sturen betreft zal AVC in meer of mindere mate tegensturen en daarbij eventueel gas terugnemen. Dit moet leiden tot een meer stabiel bochtengedrag. De praktijk zal het uitwijzen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Het rijden
We zijn begonnen op het circuit van Model Racing Midland, mijn thuisbaan. Weliswaar een circuit voor maximaal 1:10 modellen maar als je, zoals wij, op dat moment de enige zijn dan is het ook met een 1:6 goed te doen. De Audi werd voorzien van twee 3S LiPo’s en daar ging ik. De baan was gelukkig pas schoongemaakt, maar het was wel behoorlijk koud zo tegen de vijf graden. Eerst maar eens rustig de banden een beetje op laten warmen om vervolgens steeds sneller te gaan. Je merkte duidelijk dat na een tijdje doorrijden de banden meer grip kregen. Ik kreeg het zelfs voor elkaar om in enkele bochten de banden te laten piepen. De maximale snelheid haal je hier bij lange na niet daarvoor is het rechte eind gewoon te kort, maar je kunt je wel uitleven qua sturen. Ik heb hier ook heel goed het AVC kunnen uitproberen en ik moet zeggen dat het werkt. Staat de AVC op 0% dan breekt de Audi heel snel uit, overigens luistert hij dan wel heel goed naar iedere stuurbeweging. Op 100% stuurt hij ietwat sloom, alsof de servo niet krachtig genoeg is, maar kom je wel makkelijker de bochten door. De bochten worden bij 100% AVC door ingrijpen van het systeem wel duidelijk een stuk ruimer genomen, iets waar je wel aan moet wennen. De waarheid lag voor mijn rijstijl in het midden, dus op zo’n 50%, en daarmee vond ik de Audi heel prettig rijden en sturen, heel vergevingsgezind en wonderbaarlijk makkelijk te rijden. Voor je het weet rijd je vele rondjes weg op het circuit om ineens te merken dat er geen snelheid meer in zit en de LiPo’s dus praktisch leeg zijn. De voltage cut-off van de ESC is hiermee ook direct getest.

>> En een brushlessmotor ter grootte van bijna een cola blikje. <<

Midland Circuit
Helaas dus geen idee hoe hard de Audi zou gaan en hoe hij zich dan gedraagt. Maar dacht ik, zo’n grote auto en op het complex ook het grote circuit van het Midland Circuit zelf daar moeten toch mogelijkheden liggen. Ik bellen met Midland Circuit, hen de situatie uitgelegd en zowaar een week later mochten we een uur gebruik maken van het 1:1 circuit. Natuurlijk was dat circuit weer te groot, maar aangezien ze ook binnen de oval rijstroken hebben aangelegd konden we een mooi parcours rijden en dat was precies wat de Audi nodig had. Lekkere ruime bochten en een recht eind waar hij makkelijk de snelheid van zo’n 100 km/u kon halen. Ook hier bleek 50% AVC prima te werken en konden de Audi en ik zich helemaal uitleven. De Audi voelde zich hier onmiddellijk als een vis in het water. Het parcours wat ik reed bestond uit een lang recht stuk, een aantal bochten van 90 graden en wat hairpins. De overgangen tussen een aantal stukken asfalt was niet overal even vloeiend maar met een grondspeling van bijna 2 cm leverde dit totaal geen probleem op. Ook hier ging het rijden heel soepel en kwam ik eens in het gras terecht dan kon je dankzij diezelfde grondspeling en door gas te blijven geven gewoon het circuit weer oprijden. Ook nu gaven de banden goed grip ondanks dat een aantal delen van het parcours behoorlijk vochtig waren. Gas geven of remmen de hoeveelheid ervan maakte niet uit, de AVC hield de Audi mooi in het rechte gareel. Ook de bochten die je op dit brede circuit uiteraard harder ingaat dan gewend worden door de AVC goed bedwongen. Natuurlijk is de AVC geen wondermiddel. Als je te snel de bocht in gaat vlieg je er alsnog uit. Maar al bij al is de Audi zeker voor de wat minder ervaren rijders op deze manier heel goed berijdbaar. Na een aantal rondjes gereden te hebben kon ik het niet laten om op het rechte stuk een paar keer een soort van drag race te doen. Gewoon vanuit stilstand vol gas geven en op het eind keihard in de remmen. Het is gewoonweg kicken om met je linkerwijsvinger de wagen te laten wegschieten vanuit stilstand. Ook om hem op volle snelheid voorbij te zien (en horen) gaan is super. Klaarblijkelijk is de geometrie van de Audi dik in orde want hij blijft netjes rechtuit rijden zowel bij accelereren als bij remmen. Helaas maakten de lege LiPo’s een eind aan het spektakel, maar genoten heb ik ervan. Ik moet zeggen dat het rijgedrag van de Audi prima is. De banden gaven goed grip maar vertoonden ook wel de nodige slijtage. Ik ben bang dat ze niet heel lang mee gaan. Al bij al een zeer positieve indruk en een extra motivatie voor mij aan het begin van het nieuwe seizoen.

Bekijk deze foto set op Flickr

Conclusie
Het is een fijne auto om mee te rijden ervan uitgaande dat je jezelf kan beheersen. Voor onervaren rijders is dit niet het model wat ik zou aanraden. Daarnaast heb je behoorlijk wat ruimte nodig, dan wel een circuit geschikt voor 1:5 modellen. Qua klasse valt de Audi tussen wal en schip, want nergens past hij in, wedstrijdrijden gaat het dan ook niet worden. Het is dus een model voor erbij en dan vind ik het toch wel heel veel geld wat je hiervoor moet neertellen. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat Losi met dit model een bepaalde doelgroep weet aan te spreken die er vervolgens ook veel lol mee kan beleven. Voor mij geldt in ieder geval dat het niet de eerste en laatste keer is geweest dat ik met zo’n groot model heb gereden. Dit proeft toch echt naar meer, ik ga maar eens sparen…

Over het Midland circuit
Het Midland circuit in Lelystad is in 1982 opgericht door de in 2013 overleden Ieke van de Wal en omschrijft zichzelf als een multi-functioneel auto- en motorsportcentrum.

Behalve het modelracecircuit van MRM en een 735 meter lang kartcircuit is er het grote Midland circuit dat bestaat uit een kleine oval (425mtr) met daaromheen een grote oval (600mtr) een binnenterrein en een off-road gedeelte. Deze indeling zorgt ervoor dat het circuit voor verschillende soorten wedstrijden gebruikt kan worden, een greep hieruit is: Speedway, Super Motard, Driften en Slalom ook weten diverse merkenclubs de weg naar het circuit te vinden. Op de dag dat wij er zijn hebben de Autospeedwayrijders hun eerste vrije training  van het nieuwe seizoen, waarbij vooral de Stockcars in de  F2- en F1 klasse tot de verbeelding spreken.

Meer informatie over de mogelijkheden en wedstrijddatums van het Midland circuit vind je op: www.midland-circuit-lelystad.nl

Ronald van Duijkeren

losi.com

horizonhobby.de

Tags: Elektro, Losi, On-road, Horizon Hobby, 1:6, Audi R8