Verslag

Audi R8 LMS Ultra & W Racing Team | Losi

Wat begint als een fotoreportage voor Horizon Hobby van de exclusieve 1:6 Losi Audi R8 LMS Ultra samen met zijn nog exclusievere voorbeeld, de 2015 Audi R8 LMS Ultra van het Belgische W Racing Team, eindigt in een reportage over één van de succesvolste raceteams in de GT3 klasse met daarin een hoofdrol voor de Audi R8 LMS Ultra.

Het is dinsdag 24 november rond 11 uur als we ons melden bij het hoofdkwartier van het W Racing Team, dat we vanaf nu WRT zullen noemen. Op een groot industrieterrein in Baudour, een plaatsje onder de rook van Mons (Bergen) in Franstalig België, staat een groot pand met een imposante parkeerplaats die nu grotendeels leeg is maar ik kan mij de bedrijvigheid voorstellen die hier heerst tijdens het raceseizoen als de door WRT ingezette Audi R8 LMS GT3 bolides hier ingeladen worden en de crews zich klaar maken voor een race in de Blancpain GT Series of een 24-uurs race. Want dat is het jachtterrein van het WRT en daar zijn ze sinds de oprichting in 2009 uiterst succesvol in.

Bekijk deze foto set op Flickr
Geschiedenis
In 2009 besluiten Vincent Vosse, René Verbist en Yves Weerts om een eigen team op te richten en W Racing Team is geboren. Dat het team met deze aparte naam door het leven zou gaan was voor de heren meteen al duidelijk omdat je in het Frans, de voertaal van het team, de W uitspreekt als double-vé is deze keuze een meer dan logische. Door vroegere activiteiten van de drie eigenaren heeft WRT vanaf het begin een duidelijke band met Audi en die is er tot op de dag van vandaag nog steeds. Vanaf het eerste moment is WRT heel succesvol en dat resulteert in 2011 al in de overall overwinning op het circuit van Francorchamps tijdens de Spa 24 hours iets wat in 2014 weer lukt maar nu weten ze ook beslag te leggen op de derde plaats. In 2015 moet het team genoegen nemen met een tweede plaats in de Spa 24 hours en toch wordt dit het succesvolste jaar tot nu toe voor het team, maar daarover later meer... eerst maar foto’s maken.

Fotoshoot
Ons fotomodel, de Audi R8 LMS van Chistopher Mies en Enzo Ide, staat al klaar in de vlekkeloos schone werkplaats en is de laatst overgebleven 2015 auto in het kleurschema van de Losi. De auto staat op een beetje ongelukkige plek maar dat blijkt geen enkel probleem te zijn en binnen no-time zijn een aantal monteurs met luchtflessen bezig en drukken de ingebouwde airjacks de Audi’s omhoog waarna een soort stoelendans met de auto’s begint om onze Audi een mooie plek met rondom fotoruimte te geven. We kijken onze ogen uit van het geweld waarmee de auto’s omhoog gedrukt worden en het geroutineerde samenspel van de monteurs, handig manoeuvreren ze de #1 Audi van Mies en Ide op zijn plek en kunnen we onze gang gaan. We mogen alles fotograferen, zelfs de twee 2016 Audi R8 LMS uitvoeringen waar nog volop aan gewerkt wordt, zolang we de bestickering van de achterste Audi waar aan gewerkt wordt maar buiten beeld houden omdat de sponsor die nog niet heeft gezien. Over de andere auto’s hoeven we ons geen zorgen te maken die zitten keurig onder een alles bedekkende hoes verstopt.

>> Ons fotomodel staat al klaar in de vlekkeloos schone werkplaats. <<

Bekijk deze foto set op Flickr

2016 Audi R8 LMS
Beide Audi’s zijn ingeschreven voor de Sepang 12 Hours die van 11 t/m 13 december gehouden wordt en de vuurdoop gaat worden voor de 2016 uitvoering van de R8 LMS. Van dichtbij zie je trouwens goed dat deze raceuitvoeringen eigenlijk helemaal niets gemeen hebben met de uitvoeringen die wij kunnen aanschaffen, dat is niet helemaal waar want zowel de koplamp- als achterlichtunits schijnen origineel te zijn. Verder bestaat de auto eigenlijk uit een rolkooi en een carboncarrosserie.

VW Fun Cup
Na ons vergaapt te hebben aan de nieuwe Audi’s is het tijd voor een rondtoer door de fabriek door Frédéric Colaux, ook hier geldt weer dezelfde makkelijke houding ten opzichte van het maken van foto’s; alles mag gefotografeerd worden en dat is mooi, want de Kevers die WRT voor de VW Fun Cup maakt zijn het fotograferen zeker waard. De VW Fun Cup is een wedstrijdserie die in verschillende Europese landen gereden wordt met als hoogtepunt de 25 uur van Francorchamp, kenmerkend voor de VW Fun Cup is dat alle auto’s het uiterlijk van een VW Kever hebben en dat belangrijke onderdelen verzegeld worden om zo een gelijkwaardig startveld te creëren. Mede door deze gelijkwaardigheid is de Fun Cup enorm populair wat wel blijkt uit de inschrijfstop bij 155 deelnemende auto’s voor het 25-uurs evenement. De auto’s zijn voorzien van een rolkooi, kunststof body en sequentiële versnellingsbak, de auto’s kunnen geleased of gekocht worden en ze worden meestal gereden door een groepje. Naast de singleseater is er ook een doubleseater, zodat je een passagier ook kunt laten genieten van het racen en dit geeft ook meteen aan waar het om gaat bij de VW Fun Cup. WRT bouwt de auto’s exclusief voor de Fun Cup en er staan er dan ook genoeg.

Bekijk deze foto set op Flickr

Tropheé Andros
Bij ons nauwelijks bekend, maar in Frankrijk razend populair zijn de ijsraces van het Tropheé Andros kampioenschap. WRT doet daar dit jaar mee met twee Audi A1 Quatro’s, bestuurd door Olivier Panis en Lionel Daziano. De beide auto’s waarmee de heren straks aan de slag gaan zijn nog lang niet klaar als wij er zijn maar ook hier geldt dat het enige originele aan de auto’s de al gemonteerde koplampunits zullen zijn. Iets verderop in de hal waar de beide A1 Audi’s opgebouwd worden staat een Mercedes Actros trekker met oplegger, waar een enorme voortent aan vastgebouwd zit, opgesteld. Dit wordt de mobiele werkplaats tijdens de Tropheé Andros wedstrijden die op plekken worden verreden waar pitsgelegenheid niet aanwezig is. Een imposant gezicht waar ik dan ook graag een foto van wil maken en op dat moment word ik door Frédéric teruggefloten, geen foto’s want de combinatie is niet schoon genoeg, kijk daar draait het om bij racen en presentatie details!

Bekijk deze foto set op Flickr

Blancpain en meer
2015 is het absolute hoogtepunt in de carrière van WRT, ze behalen vier van de zes titels in de Blancpain Series, ze behalen de titel in zowel de Sprint Series als in de Endurance Series ook de winst in het algemeen klassement van de GT Series gaat mee naar België. Nederlands succes is er ook, Robin Frijns wint de rijderstitel in de Blancpain GT Series. En het jaar begon al zo goed met de winst van Christopher Mies, Edward Sandström, Nico Mueller en Laurens Vanthoor in de ADAC Zürich 24 hours op de Nürburgring en opnieuw een podiumplaats in de Spa 24 hours dit keer zijn het Nico Müller, Stéphane Ortelli en Frank Stippler die met de nieuwe Audi R8 LMS een tweede plaats behalen. Tragedie is er ook, op 3 oktober crashed Laurens Vanthoor zwaar tijdens de kwalificatie op Misano met als gevolg een been- en dubbele heupbreuk, einde Blancpain seizoen voor de Belg.

Sepang 12 Hours
De eerste wedstrijd van het WRT met de twee nieuwe 2016 Audi R8 LMS auto’s die wij ruim twee weken daarvoor nog in de Belgische werkplaats hebben zien staan en Motors TV zend de volle 12 uur uit. Ik moet zeggen dat het toch anders kijkt als je monteurs herkent tijdens een pitstop en als na 12 uur de finishvlag valt en de #17 WRT Audi R8 LMS met aan het stuur een dolblije Laurens Vanthoor, ja... die van de crash op Misano begin oktober, in de pits toegejuicht door Stéphane Ortelli, Stuart Leonard en de pitcrew voelen wij ons ook zo fier als een gieter of in goed Nederlands zo trots als een pauw. Ook de tweede plaats is voor het WRT, in dezelfde ronde finisht de #150 Audi gereden door Christopher Haase, Enzo Ide en Christopher Mies, een beter resultaat is niet mogelijk. Voor Audi is het nog beter want ook op de derde plaats eindigt een Audi R8 LMS, namelijk de #16 van Phoenix Racing.

>> De WRT mannen wisselen met zijn tweeën binnen 17 seconden alle vier de wielen. <<

Hankook 24H Dubai
Vrijdag 15 januari start de Hankook 24H Dubai een 24-uurs die nog ontbreekt op het lijstje van WRT die één Audi R8 LMS heeft ingeschreven met als rijders: Alain Ferté, Michael Meadows, Stuart Leonard en Laurens Vanthoor. Ook dit keer is Motors TV onze vriend en gaandeweg de wedstrijd zie je waar de kracht van het WRT ligt, de racetactiek van het team is ijzersterk en de pitstops worden met dezelfde precisie uitgevoerd als dat men verwacht van de rijders. Deze combinatie blijkt ook in Dubai dodelijk te zijn voor de concurrentie en ook de tweede wedstrijd met de 2016 Audi R8 LMS wordt gewonnen en dat is dus twee uit twee voor WRT.

Oefenen
Eén ding is mij inmiddels wel duidelijk, de Audi is niet altijd de snelste auto in het veld. Maar bij Endurance races gaat het meestal niet om de snelste ronde het gaat er toch meer om of je een snelle pace over 24 of 12 uur kunt vasthouden en daar is het WRT enorm goed in, ook beseffen ze meer dan welk ander team dat er veel tijd te winnen is in de pits. Er wordt dan ook tijdens het seizoen dagelijks getraind op het bandenwisselen, een onderdeel waar veel tijd verloren of gewonnen kan worden. De WRT mannen wisselen met zijn tweeën binnen 17 seconden alle vier de wielen, een prestatie waar geen van de andere teams aan kan tippen. Dit soort details maken het verschil tussen winnen of verliezen en WRT wil winnen!

Prive team
Anders dan je waarschijnlijk zult denken is WRT geen fabrieksteam en is Audi gewoon een sponsor van het team. Een heel blije sponsor die ook graag gebruik maakt van de pitcrews van WRT, maar toch een sponsor. Waardoor we eigenlijk wel kunnen concluderen dat WRT met alle dingen die ze naast het GT3 racen ondernemen dus geen Factory Racing Team is maar een Racing Factory die met een team van toegewijde mensen super gemotiveerd zijn op hun prestaties. En we zijn er best een beetje trots op dat we dit van dichtbij hebben mogen meemaken.

Fred Boots

losi.com

horizonhobby.de

w-racingteam.com

Tags: Elektro, Losi, On-road, Horizon Hobby, WRT, 1:6, Audi R8

Nieuws Rijden RC
  • 12 mei 2020
  • By RC-redactie

RR10 Bomber | Axial

Axial RR10 Bomber 1:10 4WD RTR Voor de originele RR10 Bomber 4WD RTR werkte Axial samen met de eigenaar van Bomber Fabrication en tweevoudig King of Hammers-rockraceskampioen Randy Slawson. Naast de...

Nieuws Rijden RC
  • 13 november 2020
  • By RC-redactie

LMT Solid Axle Monster Truck | Losi

Losi LMT Solid Axle Monster Truck 4WD Volledig vanaf de basis ontworpen, de Losi LMT 4WD Solid Axle Monster Truck is de eerste in zijn soort die topprestaties combineert met ongelooflijke...