Team Losi Racing (TLR), is het op competitie gerichte merk van het Amerikaanse Horizon Hobby. TLR ontwikkelt wedstrijdbuggy’s en de hier beschreven buggy is de meest recente versie van de 1:10 2-WD elektro buggy in de TLR twentytwo reeks. Het TLR22 platform is sinds begin 2011 op de markt. In tegenstelling tot de voorgangers is de huidige 22 3.0 MM van eind 2015 alleen uitgebracht als mid-motor variant (MM). De eerste twee TLR22 generaties hadden de mogelijkheid om de motor zowel voor als achter de achteras te monteren. Echter blijken alle recentelijk uitgebrachte 2-WD buggy’s middenmotor versies te zijn en ook Team Losi Racing volgt deze trend en daar is een goede reden voor.
Bekijk deze foto set op Flickrhttps://www.modelaction.eu/verslag-rijden-rc/22-3-0-mm-race-kit-tlr#sigProIddeb1866f46
Off-road buggy’s met middenmotor hebben aan populariteit gewonnen omdat steeds meer evenementen op circuits plaatsvinden waarbij de grip hoog is. Dit zijn zowel de in Europa populaire kunstgras circuits, maar ook in Amerika zien we dat steeds meer zogenaamde dirt tracks speciaal behandeld worden zodat de grip hoog is en het circuit tijdens een evenement nauwelijks verandert. Daarnaast wordt het indoor racen op tapijt steeds belangrijker. De geprepareerde dirt-tracks en vanzelfsprekend ook de circuits met ondergrond, zoals kunstgras of tapijt, zorgen voor relatief veel grip en goede tractie. Hoge bochtensnelheden en goede wendbaarheid zijn belangrijker geworden. Een auto met mid-motor opstelling heeft voor het racen onder deze omstandigheden voordelen ten opzichte van een auto met de traditionele rear-motor opstelling (motor achter de achteras).
Ontwerp
TLR heeft met het ontwerp van deze 22 3.0 MM goed geanticipeerd op de recente ontwikkelingen in de 2-WD buggyklasse. In het stijve aluminium chassis is er plaats voor verschillende accuvariaties. Een zogenaamde shorty LiPo, die zowel in lengte als breedte in de accuruimte past, een opstelling met twee 1S accu’s naast elkaar (saddle-pack) en de 2S LiPo block, in feite de saddle-pack, maar dan in een behuizing ondergebracht. Met een shorty LiPo accu wordt het mogelijk om de gewichtsverdeling - balans voor en achter - aan te passen. De accu naar voren of juist meer naar achteren, verschuif de houders en zet ze weer vast met de schroeven. De motor bevindt zich tussen accu en achteras. Tussen vooras en accu is er ruimte voor de stuurservo, regelaar en ontvanger. Double wishbone wielophanging en met olie gevulde aluminium big-bore (grote diameter) schokdempers zijn uiteraard gemeengoed in deze klasse en dus standaard voor de 22 3.0 MM. De lengte van alle bovendraagarmen en spoorstangen is instelbaar via zogenaamde turnbuckles met links en rechts schroefdraad. Naast camber (wielvlucht) zijn sporing, kick-up en casterhoek van de geometrie van de vooras instelbaar. Net zoals camber, toespoor en anti-squat van de achteras. Bij deze TLR is een 3-gear transmissie standaard. Die is uiteraard voorzien van een instelbare slipkoppeling en een kogeldifferentieel. Het spreekt voor zich dat naast de aandrijflijn ook de stuurinrichting is voorzien van kogellagers. De body is van het zogenaamde ‘cab forward’ ontwerp, de rijders cockpit bevindt zich relatief ver vooraan. De grote achtervleugel heeft drie markeringen voor het afknippen van de guerney (opstaande rand van de vleugel).
Verpakking
De 22 3.0 MM is verpakt in een mooie doos, met alle onderdelen in plastic zakjes verpakt, voorzien van codes die corresponderen met de stappen in de bouwbeschrijving. In de doos vinden we verder materiaal dat nodig is voor de bouw, zoals demperolie, vet voor het kogeldifferentieel, loctite en basisgereedschap, zoals een wielmoersleutel en een sleutel voor het verstellen van de turnbuckles. Uiteraard ontbreekt het boek met bouw- en afstelinformatie niet.
https://www.modelaction.eu/verslag-rijden-rc/22-3-0-mm-race-kit-tlr#sigProId2205eb454e
Na het uitpakken van de bouwdoos vallen ons een aantal zaken op. Ten eerste de goede kwaliteit van de onderdelen, zoals de mooi afgewerkte 2,5 mm 7075-T6 aluminium chassisplaat en de stevigheid van de kunststof delen. Ten tweede de fraaie afwerking, zoals bijvoorbeeld de body die al is uitgesneden, zodat deze hoeft niet te worden uitgeknipt. Tenslotte de royale uitrusting, waaronder kogellagers voor aandrijflijn en stuurinrichting, olie, vet en (basis)gereedschap dat is meegeleverd en er zijn standaard twee sets velgen bijgevoegd. Het spreekt voor zich dat bij een wedstrijdauto als deze, de radiobesturing, motor en regelaar door de rijder zelf wordt gekozen, zodat je zelf kan bepalen aan welk reglement de auto zal voldoen. Dit geldt uiteraard ook voor de banden, die men afhankelijk van het circuit en omstandigheden zelf kiest. Gelukkig zijn alle velgen van deze 22 3.0 voorzien van 12 mm zeskant aansluiting, waarmee ook velgen van andere merken of hand-out wielen gebruikt kunnen worden.
>> De TwentyTwo 3.0 MM laat bij ons een evenwichtige indruk achter.<<
Bouwbeschrijving
De teksten in de beschrijving zijn in vijf talen geschreven, echter niet in het Nederlands. De illustraties zijn voldoende duidelijk om te begrijpen en de bouw goed uit te voeren. Bij elke bouwstap vind je naast de tekening een stuklijst van de te gebruiken onderdelen. De bouwbeschrijving laat steeds maar één kant van de bouw zien. Er staat vaak LR boven een stap als teken dat wat voor één kant op de tekening staat ook aan de andere kant zo gebouwd moet worden. In de bouwbeschrijving is ook een blanco chassis set-up opgenomen. Exploded view tekeningen en een lijst van onderdelen kunnen helpen bij het vinden van het juiste onderdeelnummer in het geval dat er een versleten of defect onderdeel moet worden besteld. Verder worden er richtlijnen gegeven voor het te gebruiken tandwiel in combinatie met een motor met bepaald aantal wikkelingen en een beschrijving van het effect van aanpassingen van de spoorbreedte voor en een beschrijving en montage van de optionele 4-gear transmissie.
Bouwen
Er zijn twee aandachtspunten:
- Zorg voor een 0.050 inch zeskant inbusschroevendraaier van goede kwaliteit voor bevestiging van de achterwielophanging. TLR is zijn Amerikaanse roots nog niet helemaal kwijt. Alle overige maten benodigde zeskant schroevendraaiers hebben wel de metrische maatvoering, 1.5, 2.0 en 2.5 mm.
- Bereid de radiobesturing voor, want de servo wordt ingebouwd voordat de bouw van het gehele chassis wordt voltooid. Meestal worden servo, ontvanger en regelaar pas op het einde van de bouw ingebouwd. Dat is bij deze 22 3.0 MM niet zo, dus voordat de stuurservo wordt ingebouwd, moet de neutraalstand eerst worden ingesteld.
De bouw begint aan de voorzijde met de stuurinrichting en voorwielophanging, vervolgens het midden van het chassis, de achterwielophanging, de transmissie en eindigt met de schokdempers, montage van de apparatuur, body en wielen. Er zijn geen bijzonderheden over het bouwen, alle onderdelen passen goed in elkaar en er hoeft niets te worden aangepast.
Praktische details
Instellingen aan de geometrie van de wielophanging, zoals bijvoorbeeld caster van de voorwielen en toespoor, anti-squat en rollcenter aan de achterwielophanging, zijn snel en eenvoudig uit te voeren. Met het losmaken van enkele schroeven zijn de blokjes en inserts makkelijke te vervangen door andere, waarmee de instelling wordt veranderd. De blokjes en inserts zijn duidelijk gemerkt en in de bouwbeschrijving staan de instellingen vermeld. In de aandrijflijn zit een kogeldifferentieel en slipkoppeling die beiden nauwkeurig dienen te worden ingesteld. De instelling van het kogeldifferentieel is van buitenaf instelbaar. De toegang tot de moer waarmee de slipkoppeling wordt afgesteld is ook van buitenaf te bereiken. De dop kan er af worden gehaald, maar verlies je niet omdat deze aan het afdichtkapje van de spur is bevestigd.
De meeste rijders zullen de TLR 22 3.0 met een shorty LiPo rijden. De accuhouder heeft sleuven waarmee de positie van de accu in het chassis en traploos aan te passen is en daarmee dus de gewenste variatie in gewichtsverdeling mogelijk is.
De dempers zijn een belangrijk onderdeel van buggy’s en deze van TLR zijn van hoge kwaliteit. De speciale o-ringen dichten goed af en zorgen voor een soepele werking van de demper.
https://www.modelaction.eu/verslag-rijden-rc/22-3-0-mm-race-kit-tlr#sigProId4ce5790206
Materiaalkwaliteit en pasvorm van de onderdelen
De taaie geharde kunststofdelen dragen bij aan de totale stevigheid van het gehele chassis, maar maakt het noodzakelijk om goede inbusschroevendraaiers te gebruiken. Slechts met veel kracht kunnen de schroeven in het plastic worden gedraaid. Ook de kunststof kogelkopverbindingen zijn sterk en taai, met een beetje vet kunnen de turnbuckles wat makkelijker worden gemonteerd. De bovendraagarmen vertonen geen speling op de kogelkopjes. De wielophanging beweegt soepel en zonder speling. Alle onderdelen hebben een uitstekende pasvorm en kunnen in elkaar worden gezet zonder enige aanpassing. De torsiestijfheid van het dikke aluminium chassis is zeer goed.
Zoals eerder vermeld, bevat deze bouwdoos geen elektronica. Als krachtbron kiezen we producten van Team Orion. De regelaar is de Vortex R10, de motor is de 8.5T van de borstelloze VST2 reeks. Een 4000 mAh shorty LiPo accu biedt voldoende capaciteit. Het gebruik van een shorty LiPo accu heeft als voordeel dat de gewichtsverdeling eenvoudig kan worden aangepast. De servo is afkomstig van Spektrum, type S6090. Deze is met 0.11 sec en 13 kg-cm (waarden voor 6 volt) voor off-road auto’s zeer geschikt. Nadat we de body van kleur hebben voorzien is de TLR 22-3.0 MM klaar voor een bezoek aan een off-road circuit.
Rijden
We hebben enige tijd moeten wachten op droog weer en aangename buitentemperaturen. Onze 22 3.0 MM rijden we op het off-road circuit in Arendonk (B), hier worden regelmatig wedstrijden gereden en de lay-out van het parcours is zeer geschikt voor 1:10 buggy’s. Het circuit bestaat geheel uit kunstgras met veel grip en heeft een variatie aan krappe en snelle bochten en een lang recht stuk. Uiteraard ontbreken er ook de nodige springheuvels niet.
https://www.modelaction.eu/verslag-rijden-rc/22-3-0-mm-race-kit-tlr#sigProId62dddad5bd
De 22 3.0 MM is voorzien van zilveren veren voor, 3.2 lbs, en gele veren achter, 2.0 lbs. De banden voor zijn de Schumacher Stagger Rib, de achterbanden zijn de Mini Spike, beide in de gele compound. De motor is de VST2 van Team Orion, 8.5T. Na wat afstelwerk aan het differentieel en de slipkoppeling maken we de eerste meters op het circuit.
Bij het nemen van springheuvels blijkt het chassis mooi in balans te zijn en de standaard kit veren blijken goed te voldoen. De TLR 22 3.0 MM laat een stabiel weggedrag zien, met voldoende stuurrespons in de krappere bochten, zonder dat het stuurgedrag nerveus wordt. Een evenwichtige balans in het chassis.
Nadat het nieuwe van de banden af is hebben we iets meer onderstuur. We verschuiven de shorty accu naar voren en vergroten het camber op de voorwielen een klein beetje (iets schuiner), waarna de 22 3.0 weer neutraal stuurt.
Ook blijken de standaard instellingen zoals in de bouw beschrijving aangegeven goed bij dit circuit te passen. Uiteraard biedt Team Losi optioneel meerdere sets veren aan om de buggy verder aan te passen en zijn de afstelmogelijkheden uitgebreid.
Dat we wat aan topsnelheid tekort komen heeft te maken met de overbrenging (23-pinion) en het feit dat de Vortex R10 stock regelaar in blinky mode werkt, dus geen softwarematige motorvertiming gebruikt. De 8.5T VST2 motor blijkt voldoende sterk bij lage toerentallen en biedt voldoende remkracht op de punten op het circuit waar je hard moet remmen. Ondanks de hoge buitentemperaturen van ruim 250C en lange rijtijden bleek de motor temperatuur met 490C relatief laag. De Vortex R10 met gemonteerde koelfan bleek ook niet onder de indruk van de hoge buiten temperatuur, 370C was de hoogst gemeten temperatuur. Blijkbaar kunnen we nog meer uit de motor/regelaar combinatie halen, maar we houden het liever aan de veilige kant.
De TwentyTwo 3.0 MM laat bij ons een evenwichtige indruk achter. De wegligging en balans geeft snel vertrouwen, waarna de 22 3.0 MM foutloos en dicht op de limiet gereden kan worden. De wielophanging, vering en demping werken soepel, de wielen blijven goed aan de grond. Zowel in bochten als met de wielen los blijkt er een hele mooie balans in het chassis te zitten. Dit alles standaard uit de doos, zonder de noodzaak om direct optionele tuningdelen te moeten aanschaffen.
Conclusie
De kwaliteit van de bouwdoos is uitmuntend. De pasvorm van de onderdelen en de duidelijke bouwinstructies maken het bouwen van de 22 3.0 plezierig. De kwaliteit van het materiaal en de afwerking van de onderdelen is zeer goed. De instellingen van de wielophanging zijn in de bouwinstructies aangegeven. In gebouwde toestand voelt het chassis solide aan en de wielophanging werkt spelingvrij. De standaard uitrusting is royaal, omvat onder andere kogellagers voor besturing en aandrijflijn en twee velgensets.
Voor hoge grip circuits zou de optionele ombouwset, genaamd Laydown Transmission Conversion Kit (TLR338004), de wegligging verder moeten verbeteren. In deze set liggen de tandwielen in één lijn en is de motor verder naar voren geplaatst. Met deze Laydown transmissie ligt het zwaartepunt lager én is er iets meer druk op de voorwielen waardoor een hogere bochtsnelheid gehaald kan worden.
Echter ook met de standaard transmissie zijn de rij-eigenschappen prima te noemen. Dat Team Losi Racing goede wedstrijdbuggy’s bouwt blijkt wederom. Constructietechnisch sterk, ruime mogelijkheden voor het instellen van wielgeometrie en vering/demping, verschuiving van de balans door anders plaatsen van de accu, dit alles maakt de 22 3.0 MM geschikt voor competitiegebruik. Kortom, de TwentyTwo 3.0 MM is een fijne 2-WD wedstrijdbuggy.
https://www.modelaction.eu/verslag-rijden-rc/22-3-0-mm-race-kit-tlr#sigProId0af0b1ec57
Schumacher banden
Daar de TLR als echte wedstrijdbuggy zonder banden wordt geleverd, moesten we op zoek naar geschikte banden. Daarvoor hoefden we niet lang te zoeken, Schumacher maakt als marktleider al jaren zeer geschikte banden voor gebruik op kunstgras en tapijt.
Het grootste deel van de testperiode zullen we uitvoeren op kunstgras circuits, vandaar dat we voor de volgende banden van Schumacher kiezen; Mini Spike 2 achter en Cut Stagger voor en vanwege de droge omstandigheden beide in geel compound. (Zilver compound is voor een nat circuit). De Schumacher Stagger voorbanden zijn smaller dan de TLR velg, daarom snijden we de binnenste velgrand af net buiten de tweede richel, zodat we de band kunnen lijmen. De achterband is voor het verlijmen opgevuld met een Schumacher schuim insert.
Hans Oei
Tags: Off-road, Elektro, TLR, 22MM, 22 3.0, RaceKit, Competitie, Schumacher, HorizonHobby