Verslag

Young guns flying high in the Lowlands | Interview Alexander Van Gansen

Modelaction is op veel wedstrijden in de Benelux aanwezig. Wat onze reporters steeds opvalt is het groeiend aantal jonge piloten tijdens deze races. Gedurende een lange tijd waren het meestal dezelfde gezichten die deelnamen aan de wedstrijden. Om onze jonge racers een hart onder de riem te steken start ModelAction met een nieuwe reeks.

De eerste piloot die we interviewen is Alexander Van Gansen. Alex is de broer van Vincent Van Gansen, de Belgische 1/10 onroad Stock kampioen van 2017. Het talent en de snelheid zit Alexander dus blijkbaar in de genen!

Alexander is op vrij jonge leeftijd gestart met RC-racen. Net zoals vele andere piloten deed hij zijn eerste ervaring op in de TamiyaCup. Zijn eerste wedstrijden reed hij in 2013 al mee.

Dit jaar lijkt Alexander niet te stoppen. In de Belgische TamiyaCup behaalde hij in de Euro GT (de snelste klasse met TRF wagens) 2 x een prachtige tweede plaats. Hiermee scoorde hij beter dan de meervoudig Belgisch Tamiya kampioen Bart Vervloessem.

Tijdens het eerste Belgisch kampioenschap stock in Vosselaar plaatste Alexander zich voor de A-finale en behaalde hij uiteindelijk een schitterende 8e plaats. Tijdens één van de 3 finales reed hij een tijdje op de 4e plaats voor hij uitviel met een technisch defect. Anders was hij zeker hoger geëindigd.

ModelAction: Alexander, hoe oud was je toen je startte met RC-rijden en wat was je eerste auto?
Alexander: Mijn allereerste auto was een Tamiya TT01. Inmiddels rijd ik 7 jaar jaar waarvan 5 jaar recreatief en 2 jaar competitie.

ModelAction: Waarom ben je gestart met racen? Is het voor een jonge kerel als jij niet leuker om spelletjes met de Playstation te doen?
Alexander: Nee, omdat mijn broer dezelfde passie heeft en ik zo goed als hem wil worden. En de techniek van de autos’s spreekt me heel hard aan.

ModelAction: Sleutel je zelf aan je auto, of is het je papa of broer die dit doet?
Alexander: Camber instellen, smeren en soms vijzen doe ik zelf. Meer meestal het afstellen, herstellen en de setup maken voor de auto doet mijn broer.

ModelAction: Wanneer je op het podium staat tussen al die volwassenen, wat denk je dan? Ben je extra gemotiveerd om hen te verslaan?
Alexander: Ja, want ze hebben meestal meer ervaring en dan is het leuk om voor iemand te eindigen met meer kennis en ervaring in de hobby.

ModelAction: Zou je deze hobby willen blijven doen? Wat is je grote droom?
Alexander: Ja, zeker en vast want ik wil zeker nog beter worden. Mijn grote droom is Belgisch kampioen worden.

ModelAction: Wat is je lievelingsauto en je lievelingsklasse?
Alexander: Mijn lievelingsauto is mijn huidige auto, een Tamiya TRF 419x. Mijn lievelingsklasse is de stock klasse waar met de 13.5 motoren word gereden.

ModelAction: Heb je een paar tips voor jonge beginnende piloten? Wat moeten ze vooral doen volgens jou? Wat vind je het moeilijkste aan RC-rijden?
Alexander: Ik ben er zeker van dat het belangrijkste is om altijd in jezelf te blijven geloven. Ook al gaat het soms minder je moet altijd blijven doorzetten. Het moeilijkste vind ik zelf elke keer een nieuw circuit leren op een nieuwe baan. Hoe je elke bocht moet ingaan, waar de ideale rijlijn is...

ModelAction: Ten slotte, heb je een groot voorbeeld binnen de RC? Kijk je bijvoorbeeld op naar Bruno Coelho of Marc Reinhard?
Alexander: Bruno Coelho omdat ik hem de beste en de snelste vind.

ModelAction: Hartelijk dank voor het interview Alexander en ModelAction wenst je nog veel succes in de toekomst!

image2

Tags: Tamiya, Tamiya Cup, Interview, Alexander Van Gansen