Nieuws

Toyfair 2018 | Neurenberg

Op papier lijkt deze editie van de Toyfair een drama te worden, veel merken kunnen of willen de torenhoge beursprijzen niet meer betalen, en laten we eerlijk zijn... bedragen die oplopen tot meer dan 150.000 euro zijn ook niet echt meer van deze tijd.

Dit jaar in hal 7A dus een ware kaalslag onder de standhouders, deels door faillisementen en bij een paar merken ook omdat de kosten de baten niet meer dekken. Mijn gedachte is dan: neem een kleinere stand, maar dat is gezichtsverlies voor de grote jongens. Geen nieuws dus van de Toyfair? Natuurlijk wel, al moet ik wel toegeven dat dit meestal niet zo spectaculair oogt, maar het wel is. Wat ik ook nog wel even kwijt wil, is dat het er wel veel van weg heeft dat de merken en bedrijven die er nu nog stonden wel degeen zijn die hun zaakjes goed voor elkaar hebben, er is dus nog hoop voor de wegblijvers van deze beurs.

Toyfair Tamiya
Natuurlijk veel nieuws bij Tamiya, het merk houdt toch altijd een paar items apart voor de Toyfair. Een technisch hoogstandje is de Citroën 2CV body die uit één plaat lexaan is getrokken, ook al is deze ‘eend’ een vreemde eend in de bijt zal het mij niet verbazen als we hem bij rijders met durf en humor tegen gaan komen tijdens de Tamiya Cup. Ook uit één stuk is de laadbak van de Mercedes Arocs en dat heeft Tamiya nog niet eerder gedaan, wil je hem ook laten kippen dan zul je deze accessoires apart moeten aanschaffen. Ook bij de trucks een nieuwe Grand Hauler met een prepainted zijdemat zwarte body, een uitkomst voor iedereen die dat spuiten maar een vervelende klus vindt en het nooit zo mooi krijgt als de pro’s. De zeswielige schoolbus G6-01 heeft duidelijk trailpotentie, al zul je wel een andere regelaar moeten inbouwen want tijdens de demo die op ons verzoek gegeven werd reed hij keihard van de steile kant naar beneden, geen hillbrake dus, de Tamiya man had dit snel door en vanaf dat moment reed hij alleen nog rondjes de andere kant op, waarbij de klimcapaciteiten van deze zeswieler goed tot hun recht kwamen.

Toyfair TFL Racing
Vorig jaar was de Chinese eigenaar ook aanwezig, maar kwam niet veel verder dan vriendelijk knikken. Dit jaar had hij de hulp ingeroepen van een vertaalster en naast Chinees en Engels sprak ze, allemaal even vloeiend, nog veel meer talen. Echt iets nieuws was er niet, maar de producten van TFL Racing zijn erg fraai en van een hoogwaardige kwaliteit, ze zijn nog lang niet overal verkrijgbaar maar wij weten toevallig dat je voor deze producten bij MCM Racing in België terecht kan.

Toyfair Thicon models
Voor het tweede jaar aanwezig op de beurs, deze Duitse fabrikant van Tamiya truck accessiores, heeft inmiddels ook eigen trucks en een shovel met hydraulica die op eenzame hoogte staan niet alleen qua kwaliteit maar ook qua prijs. Toch kan ik mij voorstellen dat je graag je beurs trekt voor één van de producten van Thicon. Mijn persoonlijke voorkeur zou dan uitgaan naar de rood geanodisserde hydraulische kraan, een hoogstandje in schaal en uitvoering.

Toyfair Schumacher
Ook daar een hoogstandje, alleen nog niet zichtbaar voor het publiek. Achter de schermen konden we een blik werpen op de de nieuwe 4-WD buggy van Schumacher, de L1. Een compleet nieuwe auto die inmiddels in prototype uitvoering al twee wedstrijden gereden heeft in handen van fabrieksrijder Michal Orlowski. Tijdens de Britse GP werd hij tweede en tijdens de EOS wedstrijd in Daun kwam hij als winnaar uit de bus, een geweldige prestatie voor een auto die deels nog uit geprinte onderdelen bestaat, bij Schumacher hebben ze hun zaakjes dus prima voor elkaar. Op onze vraag waarom de nieuwe auto niet ook als typeaanduiding een K heeft was het antwoord ‘Because the L comes after the K’ maar volgens ons kan die L ook wel op Low slaan want de nieuwe L1 heeft volgens ons erg weinig grondspeling. We zullen het snel weten, want de introductie van de nieuwe Schumacher L1 is al dit voorjaar en Schumacher kennende gaan ze daar een hele mediahype omheen bouwen.

Toyfair Carson
Supertrots zijn ze bij Carson met de 2018 Toy Award voor de schaal 1:87 T1 VW transporter, en hij is ook leuk rijdt proportioneel en wordt geleverd inclusief 2.4Ghz zenderset. Drie nieuwe geluidsmodules zijn er te bewonderen en te beluisteren en mijn persoonlijke favoriet is de futuristische 4-WD High-Low rider. Ik heb geen idee hoe je hem moet omschrijven maar in de praktijk komt het er op neer dat deze rockracerachtige altijd op zijn wielen terecht komt en als het heel spannend wordt dan zet je hem gewoon in de hoge stand. Gewoon een heel leuk ding die eigenlijk overal inzetbaar is en dus ideaal om een zomer lang fun mee te hebben. Geen origineel idee van Carson zelf, want we zagen hem ook bij Revell maar dan in het blauw, Carson levert hem niet in het rood van het testmunster maar gaat hem in het in het geel en groen leveren, dat je het weet.

Toyfair Jamara
Helemaal niets spectaculairs bij Jamara, een merk dat al jaren zijn eigen koers vaart, toch even aandacht voor het merk... gewoon omdat ze er wel zijn en steeds vaker proberen om een merk onder licentie uit te brengen in plaats van de goedkope weg te bewandelen en alles met fantasienamen uit te voeren. Voor dit jaar is dat een hele serie Liebherr bouwplaatsvoertuigen.

Toyfair Traxxas
Bij het Amerikaanse merk niet veel nieuws al ziet de 1:10 toerwagen er wel heel mooi uit met alle aluminium delen waaronder blauwe remklauwen. Traxxas claimt een onwaarschijnlijke topsnelheid van 115 km/u, volgens mij compleet zinloos op een niet circuitauto maar dat is mijn mening voor de fans ligt dat waarschijnlijk heel anders. Ook mooi is de Unlimited Desert Racer een ongeveer 1:8 6S brushless monster die maar één ding uitstraalt en dat is bashen, gewoon zo hard en hoog mogelijk racen en jumpen, gewoon omdat het kan! De boten kennen we al maar de roze accenten de nieuwe kleuren zullen hun weg wel vinden.

Toyfair Tornado
Dat bestaat toch niet meer? Maar T2M blaast het merk nieuw leven in en komt weer terug op de markt met een scala aan producten van dit voorheen Nederlandse merk, dus brandstof, olie en siliconenolie, het komt er allemaal weer aan.

Toyfair FG Modellsport
Ook bij T2M de bigscale modellen van FG, van de e-Marder in RTR en kitversie wordt veel verwacht, de brushlessset kan uit de voeten met 2x 2S of 2x 3S en ons werd ingefluisterd dat de handelbaarheid met 2x 2S een stuk aangenamer is dan met 3S, rijtijd ongeveer 15 minuten. Eindelijk is er een Audi R8 bigscale body en een bigscale driftchassis met bijbehorende speciaal hiervoor ontwikkelde banden. De 2020 Leopard en Evo zijn verder doorontwikkeld mede door inbreng van de rijders, pikant detail is dat er aan beide chassis een Nederlands tintje zit, deze worden namelijk bij een ex-Wereldkampioen vervaardigd, zijn naam mogen we niet noemen maar zijn voornaam begint met een H en zijn achternaam met een R...

Conclusie
Ja dit was het wel een beetje, op Facebook hebben we al veel foto’s geplaatst en dat zullen we op Flickr ook nog doen. En al die Aziatische merken die hal 7A nu vulden dan, zul je misschien vragen. Er stonden inderdaad best wel mooie producten tussen, maar zolang deze merken geen vertegenwoordiging hebben in Europa en de meeste geen Engels spreken dus ook geen antwoord kunnen geven op vragen, maar wel gelijk met hun rekenmachine in de aanslag staan om je voor te rekenen wat een container vol van hun producten gaat kosten denk ik ook niet dat ze voor onze markt interessant zijn.

Meer foto's op Flickr ModelAction en deze kan je ook groter bekijken!

 

 

Tags: Tamiya, Carson, Neurenberg, Schumacher, Traxxas, TFL Racing, Toyfair 2018, Thicon, Jamara, Tornado, FG Modellsport

Nieuws Rijden RC
  • 29 september 2021
  • By RC-redactie

Hard Case voor zender | Hudy

Hudy Hard Case speciaal voor Sanwa MT44 & M17 zender  Stijlvolle, exclusieve HUDY hardcase speciaal ontwikkeld voor de Sanwa MT44 & M17 zenders. Hoogwaardige materialen gecombineerd met professionele...

Nieuws Rijden RC
  • 28 december 2021
  • By RC-redactie

1:8 EP Crawler CR1.8 Yucatan | Absima

Absima EP Crawler CR1.8 Yucatan 1:8 De grote broer van de SHERPAS is onderweg en obstakels mogen geen probleem zijn voor deze 1:8 kolos! De Yucatan is een high-end "Ready-to-Run" crawler op schaal...