Verslag

AMCA Apeldoorn | 8e Tamiya Cup NL

Op zondag 19 augustus waren de Tamiya rijders te gast bij de AMCA in Apeldoorn, één van de mooiste banen in Europa. De zaterdag ervoor hadden al redelijk wat rijders hun auto zo goed mogelijk te krijgen door veel rondjes te rijden en hun auto zo optimaal mogelijk af te stellen.

Met 85 rijders aan de start was het weer een drukke dag voor iedereen. Het hek ging om 7.30 uur open, maar om dit tijdstip stonden er al ongeduldige rijders te wachten om hun pit plekje in te richten en om nog wat test rondjes te rijden. Na de rijdersbriefing, gehouden door Johannes die dit weekend achter de pc zat samen met Peter Jongeling, konden we klokslag 9.00 uur starten met de eerste kwalificatie heat.

Fighter Buggy’s
Vandaag hadden we 5 rijders met de Fighters waaronder de broers Vervloessem (Quinten en Vince), Sven Hoogerwerf, Meijndert Wouters en Dave Snieder. Na de twee kwalificaties was het Sven die in de finales van plek 1 mocht starten, Meijndert mocht van plek 2 starten en Quinten vulde de top 3.

In de finales ging het allemaal even wat anders. Quinten liet zien dat hij in de finales pas zijn beste rijkunsten liet zien, want de eerste finale won hij, gevolgd door Sven en Dave op plek 3. De tweede finale won Sven (met een voorsprong van 0,4 seconden), gevolgd door Quinten en Meijndert. De derde finale moest dus de dagwinnaar opleveren. In deze finale was Quinten de snelste, gevolgd door Sven en Meijndert. Dit was ook meteen de daguitslag. De vierde plek was voor Dave en de vijfde plek voor Vince.

20180819 DSC 9343

Euro Truck’s
Deze zondag kwamen 14 trucks aan de start, verdeeld over 2 kwalificatie heats. Dit keer hadden we een jonge trucker erbij die het wel een keer wilde proberen. Maarten Wouters, die de Stock klasse had gewonnen in Duitsland tijdens de grote Tamiya Finale bij Dickie Tamiya, had de truck van Martijn van der Heijden geleend om deze wedstrijd mee te doen.

Na de twee kwalificaties was het ditmaal Bram Lagerwey die zich als eerste had gekwalificeerd, gevolgd door Michael Lepelaar en Danny Leewis op 3. En Maarten, die zondagochtend voor het eerst een paar rondjes met de truck reed, had zich als 4e gekwalificeerd! Alle 10 de rijders in de A-finale hadden 16 rondjes gereden in 6 minuten. Bram had 16 rondjes in 6:00.086 en Jan van Goor (10e in de A-finale) had 16 rondjes in 6:21.720.

In de finales moesten de rijders nog een minuut langer hun Truck op de baan houden, want we reden finales van 7 minuten. De eerste finale reed de top 4 achter elkaar aan en zo kwamen ze ook na 7 minuten over de finish. De tweede finale wist Michael de eerste plek van Bram over te nemen en zo ook te finishen. Dus de laatste finale moest uitwijzen wie de dagwinst te pakken had. Het was zeer spannend tussen Bram en Michael en ze wisselden een paar keer van positie. Uiteindelijk wist Bram met 1 seconde voorsprong de winst en dus de dagwinst te pakken voor Michael. Deze finale reed Maarten weer heel sterk en had ook nog mooie gevechten met Edwin Nijenhoff die het truck rijden steeds beter onder de knie krijgt. Deze twee waren voor plek drie aan het strijden en Maarten kon deze finale de 3e plek pakken voor Edwin. De dagwinnaar is Bram, Michael 2e en Danny pakte de 3e plek.

20180819 DSC 9370

Top Stock
Wederom was dit weer de grootste klasse deze wedstrijd. Er waren 23 rijders aan de start! De kwalificaties waren verdeeld over 3 heats om iedereen genoeg ruimte op de baan te geven om een zo goed mogelijke kwalificatie neer te zetten. De top 4 zetten in de eerste kwalificatieserie hun beste tijd neer. Dat waren: 1. Michel van der Velden, 2. Nick Nerrings, 3. Axel Kleingeld en 4. Tim van Zelm. Normaal zit Frank Janssens hier ook wel bij, maar deze had helaas pech in de eerste kwalificatie. Maar de tweede kwalificatie ging goed en hij zette een 5e tijd neer.

Omdat AMCA Apeldoorn een grote baan is en daarbij beschikt over een ruime rijdersstelling is er besloten om met de Top Stock 12 rijders in de A-finale te laten rijden en de andere 11 rijders in de B-finale. Dus de 11e gekwalificeerde (Alex Everling) en de 12e (Joost Wouters) hadden geluk en mochten in de A-finale mee rijden.

Na de eerste finale was het duidelijk dat de heren Michel, Nick, Axel en Tim voor de winst wilden gaan en reden erg hard. Michel was de eerste finale de “gebeten hond” en eindigde als 4e, Nick pakte de winst voor Axel en Tim. De tweede finale was het Michel die de winst pakte, Axel werd 2e Nick 3e en Tim 4e. De derde finale was wederom voor Michel waardoor hij de dagoverwinning pakte. Nick werd 2e deze finale en ook voor de dag werd hij 2e en Tim werd 3e deze derde finale. Axel had pech en eindigde als 9e, maar door zijn eerdere resultaten in finale 1 en 2 werd Axel alsnog 3e overall van de dag.

20180819 DSC 9401

In de B-finale mocht Harry Veldman van plek 1 starten, Daniël de Kam van plek 2 en Dennis Rousse van plek 3. Helaas had Harry besloten om niet te starten in de finales, hierdoor bleef plek 1 leeg bij de start. De eerste finale werd gewonnen door Hans Peters, Dennis pakte de tweede plaats en Daniël de derde. Het was duidelijk dat de podiumplekken verdeeld moesten worden onder deze drie rijders. De tweede finale werd gewonnen door Dennis, Daniël werd 2e en Hans werd derde. De laatste finale was het helemaal een gehussel van rijders. Daniël pakte de eerste plaats, gevolgd door een zeer strak rijdende Verena Verwer en Celine Beijerbacht werd heel knap 3e. De dagwinnaar van de B-finale was Dennis, Daniël werd 2e en Hans 3e. Verena pakte netjes de 4e plaats en Celine de 5e plaats!

M-Chassis
Ondanks dat het AMCA circuit redelijk van formaat is verschenen er gelukkig toch nog negen M-chassis aan de start. Zoals we al bij veel klassen hebben gezien vandaag is dat de meeste rijders hun beste kwalificatie reden in de eerste run. De top drie reed allemaal 16 rondjes in 6 minuten. De andere 14 of 15. Na de twee series was het Fons Stabel op plek 1, Rob Kuijper reed zijn beste tijd, wat hem een 2e plaats opleverde op de startgrid in serie 2 en Mario Taekema mocht vanaf plek 3 vertrekken tijdens de finales.

De eerste twee finales werden gewonnen door Fons, op een tweede plaats beide finales gevolgd door Rob en Wouter van Dreven, die van plek 4 startte werd de eerste twee finales 3e. De laatste finale had Rob uiteindelijk Fons ingehaald en werd 1e, Fons 2e en Wouter wederom 3e. De dagwinst ging naar Fons, gevolgd door Rob op plek 2 en Wouter op plek 3.

20180819 DSC 9417

Euro TW
Vandaag hadden we weer meer dan 10 Euro TW rijders, 12 om precies te zijn! In deze klasse rijden bijna alle rijders met een TA07, dus je zou bijna zeggen dat het de TA07 cup/klasse moet heten, maar dat gaat niet gebeuren want je mag ook met diverse andere chassis in deze klasse rijden.

Zoals in de loop van het seizoen te zien was en ook vandaag weer is dat de rijders Nick van der Wind, zijn vader Sjaak van der Wind, Eric Mulder en Mario Taekema strijden om de podiumplaatsen. Opvallend in deze klasse is dat de top drie hun beste tijd neerzetten in de tweede kwalificatieserie. Van Eric wordt verwacht dat hij een kleine voorsprong heeft omdat de AMCA zijn thuisbaan is. Maar dat zegt niet alles, want Nick zet de snelste tijd neer en mag op de eerste plek vertrekken tijdens de finales. Eric zit er heel dichtbij (nog geen 3 tienden van een seconde over 6 minuten) maar start vanaf plek 2 in de finales en de vader van Nick, Sjaak mag op plek 3 starten.

De eerste finale wordt gewonnen door Mario die van plek 4 tijdens de start was vertrokken. Cees Lagerwaard werd knap 2e, gestart vanaf plek 5. En Sjaak wordt derde.
De tweede finale wordt Eric 1e, Mario 2e en Nick derde. De laatste finale zal de beslissing geven wie de dagoverwinst pakt. Eric pakt met 3 tienden van een seconde voorsprong de winst voor Mario en Nick wordt weer derde. De dagoverwinst is dus voor Eric, Mario pakt de tweede plaats en het was erg spannend voor de derde plaats. Beide rijders hebben dezelfde aantal punten, namelijk 6, maar helaas voor Nick (2x een derde plaats) heeft Cees een 2e en een 4e plaats waardoor Cees uiteindelijk de derde plaats pakt.

20180819 DSC 9430

Formule 1
Deze wedstrijd hadden we ook weer een vol veld met formule 1 auto’s! Het AMCA circuit is uitermate goed geschikt voor deze auto’s dus het was wel een beetje te verwachten. Met totaal 12 auto’s aan de start werd het weer een genot om hier naar te kijken. Na de 2 kwalificaties was het toch weer, net zoals de vorige wedstrijd, Martijn van der Heijden op plek 1, ook ditmaal was hij de snelste van het veld. Martijn werd gevolgd door Marco Sakko op plaats 2 en Bram Lagerwey pakte de derde startplek.

De eerste finale was Martijn van start tot finish de snelste. Hij won deze finale. De tweede plaats was voor Rob Kuijper, welke vanaf plaats 6 gestart was. De derde plek werd ingenomen door Bram. De tweede finale lijk bijna gelijk te gaan als de eerste finale. Alleen maakte Martijn na circa 5 minuten een foutje (teveel over een curbstone) waardoor Rob Martijn in kon halen en zo deze finale won. Martijn werd tweede en Marco werd derde. Nu lag dus nog alles open in de laatste finale. Maar Martijn liet zien dat hij prima met de druk om kon gaan en won ook weer deze finale. Bram werd netjes tweede en Marco pakte in deze finale de derde plek. Martijn had de dagoverwinning te pakken, gevolgd door Rob op plek 2 en Bram op plek 3.

20180819 DSC 9452

Euro GT
Deze wedstrijd hadden we gelukkig ook weer een vol veld met Euro GT rijders, de snelste klasse van de Tamiya Cup. Ook in deze klasse reden de meeste rijders de snelste kwalificatie in hun eerste kwalificatie serie. Zoals we al heel vaak gezien hebben met de Tamiya Cup was de snelste in de kwalificaties Robert Krens, gevolgd door Peter Ende en op de derde plaats Jesse Keller. Maar in de finale worden pas de punten verdeeld, dus we gingen weer van start met alle 10 de rijders.

De eerste finale werd gewonnen door Robert, gevolgd door Peter en Martijn van der Heijden op de derde plek waar hij enorm voor moest vechten met de 4e plaats, oude rot Ben Looijen.Jesse had helaas pech in deze finale en werd uiteindelijk 10e. Ook de tweede finale werd gewonnen door Robert, waardoor hij de dagwinst al binnen had. Peter werd weer 2e en ditmaal werd Ben derde. Wederom was het weer een mooi gevecht met Martijn en deze keer ook met Tjibbe Keller. Helaas voor Martijn werd zijn motor te warm het laatste rondje waardoor Martijn terugzakte naar de 5e plaats. Tjibbe werd netjes vierde. Jesse had wederom pech deze finale en werd uiteindelijk nog 6e. De laatste finale liet Jesse zien dat hij wel degelijk kon rijden en won deze finale. Robert werd tweede en Martijn had een andere motor gestoken en werd weer derde. De dagwinst was dus voor Robert, Peter werd tweede en Martijn werd derde.

20180819 DSC 9464

Dit was de laatste wedstrijd van de Tamiya Cup. Alle uitslagen staan op www.myrcm.ch.

De seizoenskampioenen worden tijdens de België - Nederland finale in Rucphen gehuldigd. Onderstaand per klasse de top 3.
Fighter Buggy:
1. Dave Snieder
2. Sven Hoogerwerf
3. Rick de Korte

Top Stock:
1. Mario Taekema
2. Nick Nerrings
3. Patricia Wessels

Euro Race Truck:
1. Michael Lepelaar
2. Robin van Gog
3. Bram Lagerwey

M-chassis:
1. Fons Stabel
2. Wouter van Dreven
3. Mario Taekema

Euro-TW:
1. Eric Mulder
2. Sjaak van der Wind
3. Nick van der Wind

Formule 1:
1. Nick Snieder
2. Danny Leewis
3. Mitchell van den Heuvel

Euro GT:
1. Robert Krens
2. Jesse Keller
3. Peter Ende

Tags: RHI, Tamiya Cup, AMCA, Apeloorn