Ook dit jaar was er weer een grote Tamiya Fighterbuggy finale op de Raceway in Sonneberg. Dit evenement is speciaal bedoeld als instapklasse voor kinderen tot 16 jaar en wordt nu al sinds 1997 jaarlijks gehouden op de circuits achter het grote magazijn van Simba Dickie. Dit is het moederbedrijf van onder andere Tamiya en Carson Duitsland. Sonneberg ligt net in de voormalige DDR, iets waar je nu alweer bijna dertig jaar na de hereniging vrijwel niets meer van ziet. Alleen enkele borden als je van Beieren naar Thüringen rijdt, attenderen je op de oude grens.
Dit jaar was de finale van 27 tot 29 juli en na de enthousiaste verhalen van vorige edities was het Nederlands/Belgische 'Team Paternotte' weer met twee nieuwe deelnemers uitgebreid.
https://www.modelaction.eu/nieuws-rijden-rc/fighterbuggy-finale-2018-tamiya-cup-duitsland#sigProIdd2c06b0bf5
Het officiële deel van het evenement duurt van vrijdag tot zondag, maar al op maandag waren de eerste deelnemers aanwezig om alvast te trainen. Familie Wouters met Mijndert en Maarten waren er al aan het begin van de week en stalden hun caravan op het grote en nog vrijwel lege veld tegenover Simba Dickie. De organisatie heeft hier nette toilet - en douche units geplaatst. De rest van 'Team Paternotte' arriveerde op woensdag en overnachtte in een hotel een paar dorpjes van de baan. Woensdag werd er nog snel na de lange reis een accu leeggereden op de onroad baan, en het bleek een lastig en uitdagend circuit en ondanks dat je weinig kunt afstellen aan een DT03 FighterBuggy, konden de ervaren rijders toch nog enkele goede tips geven.
Donderdag hebben Quinten en Vinc Vervloessem en Lorenzo van Leeuwen de nodige accu’s leeggereden en de families Wouters en Mol zijn gezamenlijk naar een buitenzwembad gegaan, wat bij de temperatuur van 33C een geslaagd uitje was.
Vrijdagochtend werd er niet gereden en kregen de deelnemers in groepen uitleg over wat er wel en niet mag aan de auto, hoe de race verloopt en was er een rondleiding door de grote magazijnen. Ook hoorden we onverwacht nieuws. Na de goede prestaties van de niet-Duitsers vorig jaar, hadden wat mensen geklaagd dat er te veel prijzen door niet-Duitsers weggehaald werden. Voor een deel is die onvrede te verklaren, omdat er in Duitsland een hele kwalificatieserie aan de finale vooraf gaat en het niveau van de buitenlanders moeilijk te bepalen is. Maar de aangepaste regels pas een dag voor de wedstrijd openbaar maken is niet prettig voor de deelnemers die van ver weg komen. Zo kwam het dat de buitenlanders (Polen, Nederland, Zwitserland en België) hun eigen heat en finales kregen. Vooral voor de ervaren rijders was dit niet leuk omdat er zo geen kans voor plaatsing in de grote A-finale inzat. Gelukkig was het niveau van de Polen zodanig goed dat er toch nog mooie races in de 'Gast' klasses waren.
Er wordt gereden in twee klasses: Rookie en SuperStock. De Rookie is voor beginnende rijders en er wordt met vrijwel standaard Tamiya DT03 chassis gereden, met minimale opties. In de Superstock klasse is iets meer mogelijk. Beide klasses rijden met handout Carson cup motoren en met Carson NiMH accu’s. Er is een promotiesysteem vanuit de Rookies en winnaars van de superstock of rijders die in andere RC klasses goede prestaties neerzetten mogen niet meer in de superstock meedoen.
Vrijdagmiddag kan iedereen een oefenkwalificatie rijden op de onroad baan. Door de grote stelling en het ruime circuit rijden 15 rijders tegelijkertijd. Opvallend is dat ongeveer 20% van de deelnemers meisje is.
De organisatie zorgt heel goed voor de deelnemers. Alle kinderen kunnen voor een laag bedrag drie dagen lang drie keer per dag goed eten. En daarnaast doet de ijsverkoper heel goede zaken op de warme dagen. Er is ook een waterbak, gevuld door de plaatselijke brandweer.
Zaterdag zijn de races op de onroad baan. Door de iets mindere opkomst (toch nog bijna 200) en het strakke tijdschema kan iedereen 2 heats rijden en de A-finalisten twee finales. Gelukkig zitten de 'Gast' rijders allemaal in de A-finale en zo hebben we toch nog lekker wat rijtijd.
Lorenzo heeft een goede motor gekregen en rijdt in de heats als enige van alle deelnemers 10 rondes. Helaas was het in de finales gedaan met de motor en kon hij net geen podium rijden.
https://www.modelaction.eu/nieuws-rijden-rc/fighterbuggy-finale-2018-tamiya-cup-duitsland#sigProId8cb4f1268f
Ook de andere deelnemers van 'Team Paternotte' moesten hun meerdere erkennen in snelle Poolse rijd(st)ers. ’s Middags was er nog een body wedstrijd en we zagen heel mooie en originele bouwwerken op basis van een DT03 chassis, waaronder een Lego auto, een brandweer met werkende spuit, een lawaai-slak en nog vele andere creaties.
De prijsuitreiking aan het begin van de avond was een verrassing. Naast de reguliere bekers voor de Duitsers, stonden er ook een groot aantal heel grote bekers klaar. Deze bleken dus voor de 'Gast' rijders te zijn, die allemaal met een grote beker naar het podium mochten.
Zondag wisselden we van circuit en was het tijd voor ouderwets zandhappen op de offroad baan. Niemand had hier nog op mogen rijden en het lag er behoorlijk goed geprepareerd bij. Helaas was het al weken droog en heet, wat betekent dat het al direct een enorme stofpartij was en het circuit glad. De buggy’s werden iets hoger afgesteld, verse “scherpe” voorbanden en nieuwe achterbanden erop en de motor dichtgeplakt tegen het stof.
Ook deze dag waren er voor 'Team Paternotte' weer twee heats en twee finales. Er werd flink geëxperimenteerd met de instelling van maximaal en exponentieel van het gaskanaal op de zenders, om maar zo min mogelijk vermogen onderuit te hebben en uitbreken te voorkomen. Dat lukte aardig en alle rijders hebben een leuke off road dag gehad. Voor een aantal was het zelfs de eerst keer dat ze op zand reden. De Polen rijden heel vaak off road en dat was ook goed te zien. Vooral in de finales stuurden zij strak om de grote kuilen heen en wisten het losse zand te vermijden, waar 'Team Paternotte' meer moeite mee had.
Aan het eind van de middag was er eerst ijs van Vincent, daarna het ophalen van een mooie Tamiya tas en oorkonde en vervolgens de prijsuitreiking. En net als zaterdag was er weer voor alle 'Gast' rijders een heel grote beker. En toen kwam er nog een prijsuitreiking voor het totaalklassement. Wederom grote bekers, en een volle emmer water over de winnaars.
De avond werd afgesloten met een gezellig etentje bij de pizzeria, waarbij voor de verandering nu wel alles heel bleef.
https://www.modelaction.eu/nieuws-rijden-rc/fighterbuggy-finale-2018-tamiya-cup-duitsland#sigProIda098ee2e08
We kunnen als 'Team Paternotte' terugkijken op een geslaagd evenement en dat is niet alleen door de 21 bekers die er gewonnen zijn. Voor de Superstock rijders was het zuur dat ze niet met de reguliere Duitse race mee mochten doen. Toch hebben ze hard moeten strijden in hun eigen klasse en uiteindelijk mooie bekers mee kunnen nemen. De Rookies vonden het ook super en voor herhaling vatbaar. Het is een heel goed en strak georganiseerd evenement, waarbij er ook naast het circuit genoeg te doen is voor de kinderen.
Heel 'Team Paternotte' wil Vincent bedanken voor al zijn werk achter de schermen en zijn voortdurende enthousiasme (en ijsjes).
Team Paternotte 2018:
uit Nederland, Mijndert en Maarten Wouters, Lorenzo van Leeuwen, Suzanne en Lars Mol
uit België: Quinten en Vinc Vervloessem
supporters en monteurs: de papa’s en mama’s, Martijn, André en natuurlijk Vincent
Tags: RHI, Tamiya Cup, Sonneberg, Duitsland, Fighterbuggy